Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου

Την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων εννέα ετών, η οποία ανήλθε μετά τη φορολογία σε €70,8 εκατομμύρια, με βάση τις εγκεκριμένες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, πέτυχε για το 2020 η cyta, η οποία γιορτάζει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Πρόεδρος του οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου, τονίζοντας παράλληλα ότι «όραμα και βασικός άξονας της αποστολής της, καθώς και μεγάλη πρόκληση για τη Cyta, είναι να χαράξει το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου».

«Μια πραγματικά τεράστια πρόκληση, στην οποία η Cyta είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία, αξιοποιώντας την υψηλού επιπέδου εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και τις σημαντικές επενδύσεις της σε δίκτυα υπέρ-υψηλών ταχυτήτων», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, η κ. Ρουβιθά Πάνου, η οποία μιλούσε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta, στη Λευκωσία, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα θετική και ενθαρρυντική για το μέλλον» πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης πενταμηνίας του 2021 είναι πολύ ενθαρρυντικά, με σημαντική αύξηση των εσόδων, τόσο σε σύγκριση με το 2020, όσο και με το 2019».

«Τα αποτελέσματα για το 2020 αναδεικνύουν την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από τη Cyta σε πολλές διαστάσεις, περιλαμβανομένης και της οικονομικής», τόνισε η κ. Ρουβιθά Πάνου, η οποία υπογράμμισε πως ο δείκτης EBITDA (δηλαδή το περιθώριο κέρδους προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στις αγορές για αξιολόγηση της οικονομικής ευρωστίας εταιρειών, ανήλθε σε 35,7% για το 2020, επίπεδο που είναι «το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και συγκρίνεται ευνοϊκά με αντίστοιχα αποτελέσματα επιτυχημένων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών διεθνώς».

«Σήμερα μια ανάσα πριν τη λήξη της δεύτερης μας θητείας, νοιώθουμε δικαίωση για τις κινήσεις και τις αποφάσεις μας, ικανοποίηση για το πού βρισκόμαστε τώρα, αισιοδοξία για τις προοπτικές της Cyta, αυτοπεποίθηση για το μέλλον και υπερηφάνεια που ανήκουμε σε αυτό τον σπουδαίο Οργανισμό. Τα τεχνολογικά, οικονομικά, επιχειρησιακά και κοινωνικά του επιτεύγματα, αντανακλούν το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας για τη Cyta και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε ομαδικά, δουλεύοντας με πάθος, αφοσίωση και αγάπη για τον Οργανισμό», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Cyta προχώρησε και σε συνολικό απολογισμό του έργου του Συμβουλίου, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις αποφάσεις που αφορούν σε σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και στρατηγικά έργα υποδομής όπως τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εθνικών υποδομών σταθερής επικοινωνίας στον τόπο μας, μέσω της υλοποίησης της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών Cyta Fiber με ίδια κεφάλαια, με στόχο να ολοκληρωθεί παγκύπρια μέχρι το 2023, αντί στην αρχικά προβλεφθείσα δεκαετή περίοδο, τη συνεχή αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και την εμπορική λειτουργία του πρώτου δικτύου 5G στην Κύπρο από τη Cytamobile Vodafone, με προσήλωση στην εφαρμογή προτύπων ασφάλειας και υγείας και την καθιέρωση της Κύπρου ως αξιόπιστου Τηλεπικοινωνιακού Κόμβου διεθνούς διασύνδεσης και παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επενδύσεων της Cyta σε διεθνείς δορυφορικές και υποθαλάσσιες συνδέσεις

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Φύλαξης Δεδομένων (data center) υψηλών προδιαγραφών και ασφάλειας, που θα καταστήσει εφικτή την προσέλκυση νέων τοπικών, περιφερειακών και διεθνών πελατών, στους οποίους περιλαμβάνεται δυνητικά και η κυπριακή πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2020, η Πρόεδρος του οργανισμού είπε ότι τα έσοδα για το 2020 ανήλθαν σε €349,4 εκ., σημειώνοντας μόνο οριακή μείωση κατά 0,9% (ή €3 εκ.), σε σύγκριση με το 2019, παρά τις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες στην αγορά, όπως είπε, ενώ σημείωσε πως «η Cyta κατάφερε να περιορίσει κατά πολύ περισσότερο το λειτουργικό της κόστος, που μειώθηκε κατά 4,3%, (ή €12,1 εκ.) το 2020, σε σύγκριση με την πολύ μικρότερη μείωση του 0,9% στα έσοδα του Οργανισμού».

Σε σχέση με, τα αποτελέσματα της πρώτης πενταμηνίας του 2021, τα οποία χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικά» και τα οποία παρουσιάζουν «σημαντική αύξηση των εσόδων, τόσο σε σύγκριση με το 2020, όσο και με το 2019», η κ. Ρουβιθά Πάνου είπε ότι τα συνολικά έσοδα μέχρι το Μάιο του 2021 αυξήθηκαν κατά πέραν των €10 εκ. στα €148,2 εκ., ήταν δηλαδή κατά 7,6% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πρόσθεσε ότι η υψηλή κερδοφορία του Οργανισμού «φαίνεται επίσης να διατηρείται, μιας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις για το 2021 παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020, χρονιά κατά την οποία η μετά φόρων κερδοφορία ήταν ήδη κατά 10,4% αυξημένη σε σύγκριση με το 2019».

Ανέφερε επίσης ότι η ισχυρή οικονομική ευρωστία του Οργανισμού, επέτρεψε στη Cyta και το 2020 να χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια τις αυξημένες αναπτυξιακές της δαπάνες, ύψους περίπου €100 εκ., ενώ σημείωσε ότι ο Οργανισμός προχώρησε και με την καταβολή στο κράτος μερίσματος ύψους €14,7 εκ. αναφορικά με τα κέρδη του προηγούμενου έτους, με το συνολικό συσσωρευμένο μέρισμα που έχει προσφέρει η Cyta στην Πολιτεία μέχρι σήμερα να ξεπερνά τα €833 εκ.

Πρόσθεσε ότι «σημαντικό μέρισμα» αναμένεται επίσης ότι θα μπορεί να καταβληθεί από τη Cyta και τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την κερδοφορία που επιτεύχθηκε το 2020.

«Οι θετικές αυτές οικονομικές επιδόσεις, μας ενθαρρύνουν ώστε να συνεχίζουμε να θέτουμε υψηλούς και φιλόδοξους στόχους για τον Οργανισμό, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και «καθιστούν τη Cyta ικανή να συνεχίσει την αυτόνομη χρηματοδότηση του σημαντικού επενδυτικού της σχεδιασμού, στη βάση των ίδιων κεφαλαίων της, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η κ. Ρουβιθά Πάνου είπε ότι η Cyta εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά μερίδια αγοράς σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, παραμένοντας και το 2020 στην κορυφή της κινητής τηλεφωνίας, με μερίδιο 53,3%.

Είπε ακόμη ότι στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις (internet) το μερίδιο αγοράς της Cyta αυξήθηκε στο 56,6%, στην παραδοσιακή σταθερή τηλεφωνία το μερίδιο αγοράς «εξακολουθεί να υπερέχει με 58,2%, παρά του ότι η υπηρεσία αυτή είναι πλέον σε φθίνουσα πορεία, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας», ενώ στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, το μερίδιο αγοράς της Cyta, όπως είπε, ανέρχεται στο 45,6% για το 2020, έχοντας αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με το 2019.

Σημείωσε ότι ο δείκτης συγκράτησης των πελατών για το 2020 ανήλθε στο 93,5%, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Η Πρόεδρος της Cyta αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου που έφεραν απτά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεων της Cyta, στην απεμπλοκή του Οργανισμού από θυγατρικές εταιρείες της Κύπρου και του εξωτερικού στο πλαίσιο επαναξιολόγησης των δραστηριοτήτων τους, στον εσωτερικό εκσυγχρονισμό του Οργανισμού μέσω της νέας οργανικής δομής, στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης απόδοσης και προαγωγών, καθώς και στην προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας στα απαιτητικά δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εστίαση της Cyta στις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή στο τρίπτυχο «περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση», ευρέως γνωστό ως ESG.

Αναφορικά με το ταμείο συντάξεως του προσωπικού, η Πρόεδρος της cyta είπε ότι σε συνέχεια της εξαιρετικής επενδυτικής απόδοσης του Ταμείου για το 2019, που οδήγησε στο πλεόνασμα των €57,8 εκ. από επενδύσεις, το έτος 2020, παρά τις απρόβλεπτες συνθήκες της πανδημίας στις διεθνείς χρηματαγορές, «το Ταμείο κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις του, που μειώθηκαν κατά μόνο 1%, (ή €7,3 εκ.), προσθέτοντας ότι αυτή η, μικρής έκτασης, αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε το 2020 στις επενδύσεις του Ταμείου, έχει ήδη αναστραφεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του 2021 οι επενδύσεις του Ταμείου να σημειώνουν θετική απόδοση κατά 1,1% (ή €5,6 εκ.), καλύπτοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις περιορισμένες απώλειες που είχαν σημειωθεί το 2020.

Τέλος, η κ. Ρουβιθά Πάνου αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Cyta στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, λέγοντας ότι ο οργανισμός με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, «έσπευσε να ενισχύσει και έμπρακτα το Υπουργείο Υγείας με €300.000 για προμήθεια αναπνευστήρων, ή άλλου απαραίτητου νοσοκομειακού εξοπλισμού, με στόχο την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των ασθενών», ενώ πρόσφατα, όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην κυπριακή κοινωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντί για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 60 χρόνων της Cyta, να καταβάλει το πρόσθετο ποσό των €200.000 στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, στηρίζοντας την αγορά Κινητής Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, για τη διάσωση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2021 - 17:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.