Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΕΔΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για το έτος 2020, από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής.

Επιδίδοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Γιώργος Παπαγεωργίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι μαζί με την έκθεση επισυνάπτουν «μια επιτομή των πεπραγμένων» της Επιτροπής για τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας καταφέραμε, λόγω του ότι το Γραφείο έγκαιρα μπήκε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, να λειτουργήσουμε χωρίς σημαντικές απώλειες χρόνου. Αυτό οφείλεται και στους εξαίρετους συνεργάτες τους οποίους και ευχαριστώ, όπως και το προσωπικό».

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι ένα σημαντικό στοιχείο στην έκθεση είναι το γεγονός πως η επιτροπή GRECO που μελετά θέματα διαφθοράς «είχε και συνάντηση μαζί μας και μελέτησε το υπόβαθρο και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και βρήκε ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας και ο τρόπος λειτουργίας της ΕΔΥ παρέχουν όλα τα εχέγγυα για αντικειμενική αξιοκρατική, αμερόληπτη κρίση στις προσλήψεις και τις προαγωγές».

Τέλος ο Πρόεδρος της ΕΔΥ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη μη ψήφιση από τη Βουλή, ρυθμίσεων που θα επέτρεπαν στην ΕΔΥ να πετύχει πολύ περισσότερα.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε θερμά την ΕΔΥ για το έργο που επιτελεί εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, «ελάχιστες ήταν οι κάποιες διαμαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα μη γνωρίζοντας και τα πραγματικά γεγονότα που σας οδήγησαν στο να υιοθετήσετε κάποιες θέσεις.

Όμως δεν θα διαφωνήσω ποσώς μαζί σας ότι εάν η Βουλή υιοθετούσε τον περί Δημοσίας Υπηρεσία μεταρρυθμιστικό νόμο, θα έκανε ακόμα πιο αυστηρό το πλαίσιο, πιο αξιοκρατικό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για την ακεραιότητα και το αξιόλογο έργο που επιτελεί η Επιτροπή.

Στις συναντήσεις που είχα με τους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων αυτό που διαβεβαιώνουν είναι ότι σε κλίμα συναίνεσης θα συνεργαστούμε έτσι ώστε βασικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων βεβαίως είναι και ο περί Δημοσίας Υπηρεσίας νόμος, να υιοθετούν, ώστε με τις μεταρρυθμίσεις που θα πετύχουμε να γίνει κατορθωτό να έχουμε ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο και κριτήρια για να αφαιρεθεί και η τελευταία υπόνοια σε όσους τη διατηρούν, ότι η Επιτροπή Δημόσια Υπηρεσίας μεροληπτεί υπέρ του οποιουδήποτε.

Ανάλογο φαινόμενο είχαμε με τις εξετάσεις που στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες, αργότερα με το πέρασμα του χρόνου διαφάνηκε ότι υπήρξε και υπάρχει ακεραιότητα και εντιμότητα στη βαθμολογία, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο διαγωνιζόμενος. Το αποδέχονται όλοι και έχουμε ένα κατάλογο με τα στοιχεία που καθοδηγούν την Επιτροπή για το πώς να αξιολογήσει και ποιους να προσλάβει όσον αφορά τους πρωτοδιοριζόμενους.

Με την έγκριση του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας πιστεύω ότι θα υπάρχει πλέον- αντί το οι πάντες άριστοι- ανάλογα και με τη βαθμολογία το κριτήριο που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη η Επιτροπή».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο τέλος του μηνός θα ληφθούν οι αποφάσεις του για τη νέα σύνθεση της ΕΔΥ, αφού λήγει η θητεία της παρούσας.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2021 - 10:29

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Απορρίπτουν οι δεσμοφύλακες την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως αναστέλλουν την απεργία
22:02
Foreign Office: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
21:49
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
21:46
Με διάταγμα Πούτιν υπό ρωσική «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
21:31
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαχικά της δικαιώματα (Βίντεο)
21:15
Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απόψε στις δέκα στο ΡΙΚ1
21:00
OPEC+: Μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια – Την ανιούσα έλαβαν οι τιμές του πετρελαίου
20:47
Ο Πούτιν έκανε τον Καντίροφ υποστράτηγο – Φήμες ότι τον προορίζει για υπουργό Άμυνας
20:26
Πρόεδρος Κομισιόν: Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος
20:05
Τρόποι εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου - Αυστρίας (Βίντεο)
19:40
Τα εθνικά θέματα της Κύπρου καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις θα εγείρει ο ΠτΔ σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές συνόδους στην Πράγα
19:20
Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Λευκωσία για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα γιά Αμμόχωστο και Ουνφικυπ. Θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα (Βίντεο)
19:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand