Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ

Η Κομισιόν συγκέντρωσε σήμερα 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου με λήξη στις 4 Ιουλίου 2031 στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του NextGenerationEU. Η Κομισιόν σημειώνει ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο συναλλαγή".

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ομόλογο έχει προσελκύσει πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Κομισιόν έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και οι επανειλημμένα επιτυχημένες εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τις πρώτες πληρωμές στο NextGenerationEU, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Κομισιόν αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η Κομισιόν θα αναθεωρήσει την αρχική της αξιολόγηση το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας, καθώς και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτικών της ΕΕ που λαμβάνουν χρηματοδότηση NextGenerationEU.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάινε δήλωσε σχετικά ότι "σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU. Ως ισχυρή Ένωση, συγκεντρώνουμε χρήματα στις αγορές μαζί και επενδύουμε σε μια κοινή ανάκαμψη από αυτήν την κρίση. Είναι μια επένδυση στην ενιαία αγορά μας. Και ακόμη πιο σημαντικό, είναι μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Τα χρήματα μπορούν τώρα να αρχίσουν να ρέουν για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της ηπείρου μας, για να οικοδομήσουμε μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη. Θα επισκεφτώ τώρα κάθε κράτος μέλος, για να δω την επίδραση του NextGenerationEU επί του εδάφους".

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, Γιοχάνες Χαν, συμπλήρωσε: "σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα βασικό ορόσημο για την εφαρμογή του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με ταχύτητα ρεκόρ, σήμερα πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πράξη δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκτησης. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, φέρνοντας πάνω από 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU έχει πλέον γίνει πραγματικότητα και είναι έτοιμο να οδηγήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μονοπάτι. "

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
27 Σεπτεμβρίου
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand