Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος

Το Υπουργείο Γεωργίας ενημερώνει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο της Κύπρου, αποφάσισε τη Δευτέρα όπως αποδεχθεί τις προσφυγές που κατέθεσαν το 2014 οι ενιστάμενοι κατά την Εθνική διαδικασία εξέτασης της προώθησης της αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Χαλλούμι» (Halloumi) και «Hellim» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνει επίσης ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για διόρθωση του τυπικού λάθους για τον οποίο ακυρώθηκαν οι διοικητικές πράξεις και επανέκδοσή τους.

Με βάση ανακοίνωση του Υπουργείου, υπενθυμίζεται ότι, μετά και τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 30/11/2012 της επίσημης γνωστοποίησης της αίτησης για κατοχύρωση της ονομασίας «Χαλλούμι» (Halloumi) και «Hellim», υποβλήθηκαν ενστάσεις, οι οποίες, αφού εξετάστηκαν από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, απορρίφθηκαν.

Οι ενιστάμενοι κατέθεσαν προσφυγές επί των αποφάσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής, οι οποίες σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, έγιναν αποδεκτές, αναφέρεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με τις πιο πάνω προσφυγές έχουν ακυρωθεί για τυπικό λόγο (παρατυπία-απουσία μέλους) σε σχέση με την σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, στη συνεδρία στην οποία εξετάστηκαν οι προσβαλλόμενες αποφάσεις.

Το Υπουργείο, σημειώνεται, «με βάση την κείμενη Νομοθεσία, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για διόρθωση του τυπικού λάθους και επανέκδοση των διοικητικών πράξεων και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Τονίζεται ότι το τυπικό σφάλμα αφορά μόνο την Εθνική Διαδικασία, η οποία, σύμφωνα και με προηγούμενη απόφαση του ίδιου Διοικητικού Δικαστηρίου, αποτελεί αυτόνομη και διακριτή διαδικασία ξεχωριστή από την διαδικασία η οποία προβλέπεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την αίτηση για εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και του Εκτελεστικού Κανονισμού της Επιτροπής της 12ης Απριλίου 2021 για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [«Χαλλούμι» (Halloumi)/«Hellim» (ΠΟΠ)].

Το Υπουργείο ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι διαδικασίες για την έναρξη από την 1η Οκτωβρίου 2021 της υλοποίησης του Εκτελεστικού Κανονισμού για την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ συνεχίζονται κανονικά.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 17:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Αυξάνεται ο αριθμός αναφορών των πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών για τα εμβόλια COVID-19
20:05
Εκδόθηκε η προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια
19:56
Γερμανία: Πλημμύρες κατέστρεψαν 600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών
19:51
Συνεχίζονται οι απάτες μέσω διαδικτύου, καταγγελία από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
19:50
Ένας θάνατος και 135 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα
19:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand