Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην εποχή της πανδημίας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η πανδημία του κορονοϊού το κατέστησε σαφές. Κατά την περίοδο αυτή είναι σημαντικό το πώς μεταδίδουν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αυτό το φαινόμενο. Και γι΄αυτό η ανεξάρτητη, τεκμηρωμένη δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο είναι σήμερα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης (ΜΜΕ) της Deutsche Welle (DW) στη Βόννη.

«Όταν φούντωναν τα συναισθήματα, η παραπληροφόρηση και οι μύθοι εξαπλώνονταν με ταχύτητα αστραπής, ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανεξάρτητοι και ερευνητικοί δημοσιογράφοι στάθηκαν απέναντι, αντέκρουσαν τις ψευδείς ειδήσεις προσφέροντας προσανατολισμό. Οι δημοσιογράφοι δεν όφειλαν να θεωρούν σωστό κάθε μέτρο κατά της πανδημίας το οποίο λαμβάνετο, αλλά η συζήτηση πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα. Τα βασικά επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να τίθενται υπό αμφισβήτηση», τόνισε.

Θα συναντήσουμε κάτι παρόμοιο ξανά και ξανά τα επόμενα χρόνια: Βιώνουμε παρόμοια φαινόμενα γύρω από την κλιματική αλλαγή. Και στο θέμα αυτό, επίσης, η κοινή πρόσληψη των γεγονότων θα συνεχίσει να είναι η βάση της συνοχής μιας δημοκρατικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε στον χαιρετισμό της ότι «το Διαδίκτυο δίνει σε πολλούς την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση και να ακουστούν οι απόψεις τους. Αυτή η ελευθερία έκφρασης φτάνει στα όριά της εκεί όπου παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των άλλων. Είναι σημαντικό να βρίσκεται πάντα η σωστή ισορροπία. Στις δημοκρατικές κοινωνίες (...) πρέπει να σταθμίσουμε προσεκτικά τι σημαίνει συγκεκριμένα ελευθερία για εμάς και πώς προστατεύουμε την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα."

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης (ΜΜΕ) θα ασχοληθεί με τα θέματα της ψηφιοποίησης, των ψευδών ειδήσεων και της ποικιλομορφίας στα μέσα ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα «Disruption and Innovation» μέχρι και αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με την DW, είναι το «μοναδικό διεθνές συνέδριο της Γερμανίας για επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο».

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 20:48

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δις δολαρίων από ΗΠΑ
06:15
Συντριπτικά ποσοστά στα δημοψηφίσματα  υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία
06:10
Τμήμα μετεωρολογίας - 1ο δελτίο καιρού
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand