Κώστας Μαυρίδης: «Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο, για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΚΟ

Με πρωτοβουλία μου η οποία έτυχε στήριξης από όλες τις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση-χαστούκι για τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές, ειδικότερα από τις τράπεζες σε ορισμένα κράτη-μέλη, κατά των καταναλωτών.

Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αλλά είναι η χείριστη με διαφορά. Είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε (αρχικά το 2013) παραβίαση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζήτησε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Το 2019, η Επιτροπή ανανέωσε την διαπίστωση της για  συνεχιζόμενη παραβίαση, χωρίς και πάλι ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Πριν μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προθεσμία δύο μηνών, που αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Θλιβερή εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια της Κυπριακής Κυβέρνησης να προβάλει ως υπεράσπισή της ενώπιον της ΕΕ ότι, δήθεν, εάν οι καταχρηστικές ρήτρες/πρακτικές αφαιρεθούν ή διαγραφούν από τις τράπεζες, η παρανομία τελειώνει. Πρόκειται για ισχυρισμό που ούτε οι τράπεζες δεν προβάλλουν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, αφού το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί οριστικά επί του θέματος εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο δεν είναι να αφαιρεθούν απλά οι καταχρηστικοί όροι, αλλά να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να τιμωρηθούν οι παρανομούντες.  

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο αθώους πολίτες και μικροεπιχειρήσεις που καταστράφηκαν οικονομικά, αλλά αφορά την αξιοπρέπεια και την υγεία εκείνων που η Κύπρος όφειλε να προστατέψει! Για αυτό, είναι πρωτίστως ζήτημα απονομής δικαιοσύνης και εξάλειψης μιας τεράστιας παρανομίας, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υπερτερεί οποιασδήποτε εγχώριας. Κράτος του οποίου η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη και αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξάλειψη των παράνομων/καταχρηστικών υπερχρεώσεων και συγκαλύπτει τις παρανομίες των τραπεζών από το 2013 εις βάρος χιλιάδων αθώων πολιτών, δεν λογίζεται κράτος δικαίου. 

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 13:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Αυγούστου
ΣΕΑ: Καλούνται οι παίκτες του Κυπριακού να συμβάλλουν στη λύση και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία
21:28
Τρεις θάνατοι και 580 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη
20:48
Ορκίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί
20:21
Ανακαλούνται παρτίδες ντόνατ λόγω οξειδίου του αιθυλενίου
19:57
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική, καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή
19:39
Βρετανία: Στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρνει το Λονδίνο την επίθεση στο τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν
19:14
Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ την Πέμπτη
18:57
Στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες πυρκαγιές
18:27
Ελλάδα: 2.800 κρούσματα και 12 θάνατοι
17:54
Kίτρινη προειδοποίηση από Τμήμα Μετεωρολογίας, σε ισχύ από 1 τα ξημερώματα ως απόγευμα Παρασκευής
17:46
Ελλάδα: Εκκενώνονται προληπτικά άλλες 10 κοινότητες της Ηλείας
17:13
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 6/8
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand