Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές

Έκκληση "να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα το περίπλοκο φάσμα των απειλών που αντιμετωπίζουμε πηγαίνοντας προς τα εμπρός, αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα", εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στο forum του German Marshall Fund που διεξάγεται ταυτόχρονα με τη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "πρέπει να αναλάβουμε δράση στο παρόν για τα θέματα που γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και πρέπει να το κάνουμε με την ενίσχυση πολυμερών θεσμών, όπως η σταθερότητα του ΝΑΤΟ".  Ο ίδιος προέβλεψε δύσκολη πορεία προς τα εμπρός καθώς, όπως είπε τεράστιες τεκτονικές μετατοπίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. "Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, πολύ διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζουμε στο παρελθόν. COVID και κλιματική αλλαγή. Και τα δύο έχουν επιταχύνει την ανισότητα μεταξύ πλούσιων χωρών και φτωχών" τόνισε.  "Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν τον κόσμο προς την περιχαράκωση και μακριά από την πολυμέρεια. Και τα δύο φέρουν τεράστιους γεωπολιτικούς και κινδύνους ασφαλείας", τόνισε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Όπως είπε "βλέπουμε ήδη τον γεωπολιτικό αντίκτυπο των θερμοκρασιών θέρμανσης, κυρίως στη μαζική μετανάστευση, και εκτός εάν αναλάβουμε δράση σύντομα η  υπερθέρμανση του πλανήτη θα παρουσιάσει έναν σαφή και παρόν κίνδυνο για την ασφάλειά μας και τον τρόπο ζωής μας".

"Ωστόσο, παραμένει ένα τεράστιο χάσμα για να γεφυρώσουμε τη ρητορική μας και η δράση μας", επεσήμανε. Υπενθύμισε ότι η πανδημία "δεν ήταν έκπληξη για τους επιστήμονες, τους επιδημιολόγους", αλλά είμασταν ελλιπώς  προετοιμασμένοι για τις καταστροφικές συνέπειές του". "Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά αυτό το λάθος. Η σταθερότητα στο μέλλον απαιτεί επένδυση στο παρόν. Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σήμερα", επεσήμανε, για να προετοιμαστούμε για τα προβλέψιμα σοκ του αύριο".

Τόνισε δε ότι μέσα σε όλα αυτά, αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να χτηπήσουν τη σταθερότητα του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες." Όπως είπε χησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία για να αποσταθεροποιήσου τις κοινωνίες, να φέρουν τη διαίρεση και να διαταράξουν ή εξαπλώσουν σύγχυση και χάος επιδιώκοντας να υπονομεύσουν τις ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες ή να εκμεταλλευτούν τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Επεσήμανε δε το ρόλο αυτό του ΝΑΤΟ ως προς το να προστατέψει τα θεμέλια του διατλαντικού δεσμού μας, να υπερασπιστεί τα κοινά μας συμφέροντα στην ενότητα και την αλληλεγγύη, όπως τώρα περισσότερο από ποτέ περισσότερο από τα λόγια.

"Ναι, η συλλογική μας ευθύνη να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανέχεται τις διαχωριστικές γραμμές", επεσήμανε. "Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ένας οργανισμός βασισμένος στις λύσεις, να οικοδομήσουμε μια κοινή κατανόηση μέσω της συλλογικής δράσης. Όλες οι κοινωνίες θέλουν οι ηγέτες να ενταχθούν στη δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε", κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 16:31

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Πάφος: Ρολόι μεγάλης αξίας και ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ απέσπασαν διαρρήκτες
07:57
Μαρόκο: Διάσωση 368 μεταναστών στη Μεσόγειο
07:37
Φιλιππίνες: Σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών έπληξε τη Μανίλα
07:19
Τουρκία-Covid-19: Πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα, στα επίπεδα Μαΐου
07:04
Ινδία: Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
06:46
23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand