Η Κύπρος μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος, λέει το Κέντρο Αίματος

Στην Κύπρο οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο ως μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος, που να προέρχεται από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία, αναφέρει το Κέντρο Αίματος, το οποίο σημειώνει ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, το Κέντρο Αίματος αναφέρει ότι αυτή τη μέρα «οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες μας, που με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό, προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο», για να σημειώσει ότι «σήμερα τιμούμε και ευχαριστούμε τους χιλιάδες αιμοδότες, που προσήλθαν για αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

«Ένα εκπληκτικό αριθμό, αν αναλογιστούμε ότι και αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των Συστημάτων Υγείας παγκόσμια», συμπληρώνει.

Το Κέντρο Αίματος εκφράζει ευχαριστίες προς τους 78.475 αιμοδότες, που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην πανδημία και δεν άφησαν την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος, το ΓΕΕΦ, η Αστυνομία Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY συνδιοργανώνουν σήμερα, 14 Ιουνίου, εθελοντικές αιμοδοσίες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σε όλες τις επαρχίες.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας στο Στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, θα διοργανωθεί συμβολική εκδήλωση αφιερωμένη σε όλους τους αιμοδότες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο κτύπημα που επέφερε η πανδημία στην αιμοδοσία ήταν η απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαφωτιστικών εκστρατειών και αιμοδοσιών, που διεξάγονται κάθε χρόνο στα λύκεια, για να συμπληρώσει πως αυτό δεν επέτρεψε να ενισχύσουν σημαντικά το αρχείο με νέους αιμοδότες.

Για αυτό, αναφέρει, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη σηματοδοτεί ταυτόχρονα την προσπάθειά  για προσέλκυση νέων αιμοδοτών.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 10:25

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Φιλιππίνες: Σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών έπληξε τη Μανίλα
07:19
Τουρκία-Covid-19: Πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα, στα επίπεδα Μαΐου
07:04
Ινδία: Τουλάχιστον 112 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
06:46
23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Αυξάνεται ο αριθμός αναφορών των πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών για τα εμβόλια COVID-19
20:05
Εκδόθηκε η προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια
19:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand