Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία

Η Γεωργία έχει εκπληρώσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας στην συμμαχία εξαρτάται από την πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Είμαστε έντιμοι ενώπιον των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ από την άποψη της εκπλήρωσης εκείνων των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Δηλαδή εκ μέρους της Γεωργίας όλα έχουν υλοποιηθεί στο μέγιστο, στο 100%, απομένει η πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Ζαλκαλιάνι.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολη και περίπλοκη απόφαση, η οποία πρέπει να λυθεί με την συναίνεση των χωρών της συμμαχίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες δεν θα ανακοινώσουν καμία ημερομηνία και καμία ενδεχόμενη χρονική προθεσμία για την ένταξη στην συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας και θα επαναλάβουν μόνο ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή και η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα βέτο σε αυτή την διαδικασία.

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Γεωργίας και της Ουκρανίας

Η Γεωργία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τον Νοέμβριο του 2002 ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάντζε στην σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Τον στόχο αυτό επιβεβαίωσε και ο επόμενος πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά την νίκη του συνασπισμού «Γεωργιανό όνειρο» τον Οκτώβριο του 2012 , συνέχισε την πολιτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορίζοντας ωστόσο ως ένα σημαντικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την «σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία όχι όμως σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2021 - 17:27

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουλίου
Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα
21:36
Οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στις ύλες του κατασκευαστικού τομέα
21:24
Διευθυντής Τμήματος Δασών: Τι αναφέρει για το προσχέδιο αποτροπής μεγάλων πυρκαγιών
21:19
Στην Ιταλία θεαματική η ζήτηση για εμβολιασμό, εκτιμήσεις γερμανικού ινστιτούτου για την πανδημία
21:16
Νέο κύμα προσφύγων από Αφγανιστάν διαβλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
21:13
Οκτακόσια ενενήντα πέντε νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
21:12
Τόκιο 2020: Η κυπριακή σημαία παρέλασε στο Ολυμπιακό Στάδιο
20:15
Αυξάνεται ο αριθμός αναφορών των πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών για τα εμβόλια COVID-19
20:05
Εκδόθηκε η προεδρική δήλωση για τα Βαρώσια
19:56
Γερμανία: Πλημμύρες κατέστρεψαν 600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών
19:51
Συνεχίζονται οι απάτες μέσω διαδικτύου, καταγγελία από εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων
19:50
Ένας θάνατος και 135 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα
19:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand