Ανακοινώθηκαν από την Τουρκία οι δρόμοι που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε τους δρόμους που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε για την διαδικασία των προσφορών που θα ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, επισκευάζονται αγροτικοί δρόμοι μήκους 322 χιλιομέτρων με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας και με ένα έργο που διεξάγεται εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας και συντονίζει το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΚΕΙ) της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργασίες διεξάγονται με βάση την «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο», πρώτα θα επισκευαστεί ο νότιος δρόμος στην Χερσόνησο της Καρπασίας που εκτείνεται από το Λεονάρισσο μέχρι την Γαληνόπορνη καθώς και ο δρόμος από το Ριζοκάρπασο μέχρι το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα. Στην Καρπασία θα επισκευαστούν οι δρόμοι Γαληνόπορνη - Αγίας Τριάδας, Άρδανα-Φλαμούδι και Άγιος Ανδρόνικος-Άγιος Ιάκωβος.

Θα επισκευαστούν πολλοί δρόμοι στην νότια Μεσαριά στην περιοχή μεταξύ του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» στην Τύμπου και το χωριό Αχερίτου - Άγιος Γεώργιος. Στο πλαίσιο αυτό θα επισκευαστούν οι δρόμοι «αεροδρόμιο» - Αφάνεια – Άσσια - Βατυλή – Λύση, Αφάνεια-Αγυιά-Άρσος, Βατυλή-Σίντα-κυκλικός κόμβος Σίντας, Κοντέα-κυκλικός κόμβος Πραστειού και Καλοψίδα-Αχερίτου-Άγιος Γεώργιος.

Στα ανατολικά θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μεταξύ των χωριών Σπαθαρικό-Αρναδί-Σύγραση και στο δρομολόγιο Αρναδί-Λάπαθος.

Στην κεντρική Μεσαριά θα κατασκευαστεί ξανά ο δρόμος Μια Μηλιά-Βουνό-Δίκωμο και θα επισκευαστούν οι δρόμοι Μια Μηλιά-Κουτσοβέντης και κυκλικός κόμβος Γερόλακκος Μάντρες – Γερόλακκος.

Νέος δρόμος θα κατασκευαστεί στην περιοχή Κερύνειας ανάμεσα στα χωριά Λιβερά-Όργα-Πάναγρα-Καραβάς, Κυθρέα-Άγιος Αμβρόσιος-Χάρτζια και Λάρνακα Λαπήθου – Καμπυλή.

Στο πλαίσιο των διετών εργασιών επισκευής δρόμων θα επισκευαστούν οι εξής δρόμοι στην περιοχή Μόρφου: Αργάκι-Ζώδια-Αγκολέμι και «νοσοκομείο» Τζενγκίζ Τοπέλ  Μόρφου – Λεύκα.

Επιπλέον θα ολοκληρωθεί και το σχέδιο κατασκευής δρόμων 59 χιλιομέτρων που είχε αρχίσει εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας, αλλά διακόπηκε λόγω προβλημάτων σε σχέση με απαλλοτριώσεις.

Στο πλαίσιο της «συμφωνίας», η Τουρκία αναμένεται να παραχωρήσει 460.150.000,00 ΤΛ για έργα και δραστηριότητες στο τομέα των συγκοινωνιών. Τα 432.150.000,00 ΤΛ θα δοθούν για εφαρμογή του Μάστερ Πλαν για τους αυτοκινητόδρομους και τα 28.000.000,00 ΤΛ για τις δραστηριότητες του τομέα των συγκοινωνιών εντός του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test το Σάββατο
13:05
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι
12:49
Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι, εκφράζει η ΔΗΠΑ
12:32
Ισλανδία-Covid-19: Επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί καθώς παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων
12:15
ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές μέρες
11:49
Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια επεισοδίων
11:31
Γερμανία: Στους 180 οι νεκροί από τις πλημμύρες- 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα
11:07
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά
10:40
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Το πιο σημαντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός
10:29
ΟΚΥΠΥ: Σταθεροποίηση παρουσιάζει το ποσοστό θετικότητας-Εξισορρόπηση νοσηλειών-εξιτηρίων
10:15
ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ
09:59
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand