Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιο, λέει ο ΥΠΑΜ

Η τούρκικη εισβολή και η κατοχή, δεν έκαμψε το φρόνημα μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας και απαιτούμε ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς για να επικρατήσουν οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

amynas1 (1).JPG

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Αναστάσιου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων του Δήμου Λευκονοίκου, καλώντας ταυτόχρονα σε συστράτευση.

«Για να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση όλων. Η συνένωση των δυνάμεων μας και η αξιοποίηση από κοινού των νέων προοπτικών που δημιούργησαν οι εξελίξεις στην περιοχή μας», είπε.

amynas1 (2).JPG

Λέγοντας πως δεν υποβαθμίζονται οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είναι λοιπόν καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της και να προβεί σε πρακτικά και άμεσα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού», συνέχισε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για την επιτέλεση των στόχων αυτών.

«Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής, που αποσκοπεί στην επίτευξη ορθής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό, πράττει ό,τι είναι δυνατόν στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, επικρίνοντας την στάση της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

«Δυστυχώς, η προσπάθεια προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων», είπε.

Όπως ανέφερε, διεκδικούμε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση, προκειμένου να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων, δίδοντας στους αρμόδιους φορείς πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία της περιόδου.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε πως παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη Γη των πατέρων μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοούμενούς μας. Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής.

Αναφερόμενος στην προτομή και το μνημείο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι συμβολίζουν την αιώνια εκτίμηση των Λευκονοικιατών αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού της Κύπρου προς τους ήρωές μας και αποτελούν ταυτόχρονα παντοτινούς μάρτυρες των ηρωικών πράξεών τους κατά τους εθνικούς μας αγώνες.

"Οι Λευκονοικιάτες που μνημονεύουμε σήμερα πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων, τιμώντας την καταγωγή τους και την μακραίωνη ελληνική ιστορία του τόπου τους. Κάνουν όλους εσάς περήφανους για το Λευκόνοικο διότι πέραν από τη ξεχωριστή συμβολή στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου πρόσφερε και το αίμα των παλλικαριών του", σημείωσε.

"Ατελείωτο το πάνθεον των ηρώων του Λευκονοίκου. Διαχρονικά πρωταγωνιστούσε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του νησιού μας", είπε και υπόμνησε τους αγώνες, ενώ σημείωσε ότι στις 6 Αυγούστου του 1964 ο Αναστάσιος Ζαρβός, του οποίου τη προτομή αποκαλύπτουμε σήμερα, έπεσε πρώτος στις μάχες της Τηλλυρίας, στο ύψωμα Λωρόβουνος.

"Το 1974, η προτομή του ήρωα Αναστάσιου Ζαρβού βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του στο Λευκόνοικο. Το 2017 μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές μέσω λαθρεμπόρων με σκοπό να πουληθεί. Το συγκεκριμένο γεγονός μαθεύτηκε από τον γλύπτη κ. Γεώργιο Κυριάκου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε το Δήμο. Από τότε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστραφεί στο Δήμο και ακολούθως αποφασίστηκε η τοποθέτησή της εδώ, έξω από το προσωρινό Οίκημα στην Αγλαντζιά", είπε ο ΥΠΑΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Αυγούστου
Ανακαλούνται παρτίδες ντόνατ λόγω οξειδίου του αιθυλενίου
19:57
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική, καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή
19:39
Βρετανία: Στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρνει το Λονδίνο την επίθεση στο τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν
19:14
Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ την Πέμπτη
18:57
Στη Σιβηρία η κλιματική αλλαγή προκαλεί τεράστιες πυρκαγιές
18:27
Ελλάδα: 2.800 κρούσματα και 12 θάνατοι
17:54
Kίτρινη προειδοποίηση από Τμήμα Μετεωρολογίας, σε ισχύ από 1 τα ξημερώματα ως απόγευμα Παρασκευής
17:46
Ελλάδα: Εκκενώνονται προληπτικά άλλες 10 κοινότητες της Ηλείας
17:13
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Παρασκευή 6/8
17:01
Πόλο: Εθνική Ελλάδας - Εθνική Ουγγαρίας ζωντανά από το ΡΙΚ
16:47
Η ΠτΒ δέχθηκε τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
16:44
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 6 Αυγούστου 2021
16:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand