Εξήντα χιλιάδες εμβολιασμένοι Σαουδάραβες θα κάνουν φέτος το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει σε 60.000 κατοίκους της που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να πραγματοποιήσουν το χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα που αναμένεται να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Χατζ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη διάρκεια του προηγούμενου χατζ, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, μόνο δέκα χιλιάδες πιστοί που ήταν κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την τελετουργία, έναντι 2,5 εκατ. που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο το 2019, λόγω της πανδημίας της Covid-19. "Εκείνοι που θα θελήσουν να κάνουν το χατζ θα πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, να μην πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια και να έχουν εμβολιαστεί", διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, σύμφωνα με το SPA. Τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει πως μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρεπόταν να πραγματοποιήσουν την Ομρα, το μικρό μουσουλμανικό προσκύνημα που πραγματοποιείται καθ`όλη τη διάρκεια του έτους, από την αρχή του μήνα του ραμαζανιού, προκαλώντας δυσαρέσκειες.

Το μικρό προσκύνημα, που ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθε στις αρχές Οκτωβρίου με πολύ αυστηρά προληπτικά μέτρα στην πιο πληγείσα από την επιδημία χώρα του Κόλπου. Αρχικά μόνο 6.000 Σαουδάραβες και ξένοι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία επιτράπηκε να πραγματοποιούν κάθε μέρα την Ομρα, προτού ο αριθμός αυτός φθάσει τους 20.000. Περίπου 60.000 άνθρωποι επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές προσευχές στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, της πρώτης ιερής πόλης του Ισλάμ. Δεν είναι δυνατό για τους πιστούς να αγγίξουν την Κάαμπα, κατασκευή κυβικού σχήματος στο κέντρο του Μεγάλου Τεμένους, προς το οποίο στρέφονται οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου προκειμένου να προσευχηθούν.

Το 2020, η δραστική μείωση του αριθμού των προσκυνητών και οι υγειονομικοί περιορισμοί είχαν επιτρέψει στις αρχές να διακηρύξουν ότι δεν σημειώθηκε καμία μόλυνση στη διάρκεια του μεγάλου προσκυνήματος, που δεν απέφερε έσοδα στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνήθως αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ τους οποίους κάθε πιστός θα πρέπει να εκπληρώσει τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του, αν διαθέτει τα μέσα. Η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει επισήμως τουλάχιστον 463.000 μολύνσεις από κορονοϊό στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 7.500 θανάτους. Οι αρχές της χώρας των 34 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 15 εκατ. δόσεις εμβολίου

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2021 - 16:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.