Εντός των επόμενων μηνών μεταστέγαση Κρατικού Αρχείου σε νέο κτήριο στην Έγκωμη

Εντός των επόμενων μηνών θα μεταστεγαστεί το Κρατικό Αρχείο σε νέο κτήριο στην Έγκωμη, όπου εκεί θα βρίσκονται η Διοίκηση, τα εργαστήρια Συντήρησης και Ψηφιοποίησης, το Αναγνωστήριο και ένα επιπλέον Αρχειοφυλάκιο. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση Ενιαίου Αρχειοφυλακίου στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Αρχείων.

`Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η κ. Γιολίτη εξήρε το έργο του Κρατικού Αρχείου και εξέφρασε τη στήριξή της στην εργασία που επιτελείται για τη διαφύλαξη της μνήμης του τόπου μας και την προφύλαξη, από τη φθορά του χρόνου, των σημαντικότερων αρχείων των τελευταίων 140 ετών της ιστορίας της Κύπρου, προσθέτοντας πως στα σύγχρονα πολιτεύματα, η αξία των αρχείων είναι ανεκτίμητη και η πρόσβαση σε αυτά είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής Έφορος Κρατικού Αρχείου Χρίστος Κυριακίδης αφού περιέγραψε τον σημαντικό ρόλο του Κρατικού Αρχείου, σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχειακών συλλογών που διαφυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο, έχει ταξινομηθεί, κωδικοποιηθεί και με τα ανάλογα ευρετήριά τους είναι προσβάσιμα τόσο διαδικτυακά, όσο και στο Αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου. 

Πρόσθεσε πως  η ψηφιοποίηση και η μικροφωτογράφηση αρχείων προχώρησε σε σημαντικό βαθμό κατά τα τελευταία έτη.

Ο κ. Κυριακίδης ανακοίνωσε ακόμη ότι Το Κρατικό Αρχείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διαφύλαξη όλου του αρχειακού υλικού, που αφορά στην αντιμετώπισή της πανδημίας, ξεκίνησε ήδη ένα πρόγραμμα για τη συλλογή ημερολογίων, σημειώσεων και λοιπού αρχειακού υλικού, που ετοίμασαν οι πολίτες, κατά τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΔ.jpg

Πρόσθεσε ότι το υλικό αυτό θα διαφυλαχθεί στο Κρατικό Αρχείο, αφού προστατευθούν, τα προσωπικά δεδομένα, ώστε να αποτελέσει σημαντική πηγή για τους μελλοντικούς μελετητές της ιστορίας. Κάλεσε δε όποιον πολίτη διαθέτει τέτοιο υλικό, να επικοινωνήσει με το Κρατικό Αρχείο, για περισσότερες πληροφορίες.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν σημαντικά έγγραφα και αντικείμενα που φυλάσσονται στο Κρατικό Αρχείο όπως τα πρώτα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν, η υπογεγραμμένη Συνθήκη Εγγυήσεων, μητρώο εκπαιδευτηρίων και σχολείων και άλλες ειδικές εκδόσεις.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Εμπορική συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και Αυστραλίας
17:43
Περίπατος για την Εθνική απέναντι στην Ανδόρα
17:38
Η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για το Ταμείο Ανάκαμψης
17:28
Υπό ελέγχο η πυρκαγιά σε περιοχή των Κελοκεδάρων
17:10
Ικανοποίηση ΕΕ από τα αποτελέσματα της Συνόδου με τις ΗΠΑ
16:26
Υπό 7ήμερη 24χρονος για υπόθεση βιασμού στην Πάφο
16:14
Τζο Μπάιντεν- Βλαντίμιρ Πούτιν: Έξι μήνες καυστικών σχολίων
15:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand