Τελέστηκε απόψε ο εσπερινός των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα - Όνειρο ζωής, λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Τελέστηκε απόψε, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του κλήρου και λαϊκών, ο εσπερινός των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, κοντά στην Αρχιεπισκοπή.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων είναι τετραήμερες και με βάση το πρόγραμμα,το πρωί της Παρασκευής θα γίνει ο Καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης και θα τελεστεί αρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, προϊσταμένων των Αρχιεπισκόπων Αθηνών και Κύπρου, συλλειτουργούντων Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και λοιπών ιεραρχών.

Το Σάββατο θα τελεστεί, μεταξύ άλλων, ο εσπερινός του Αγίου Τριφυλλίου και θα εκτίθεται για προσκύνημα η τίμια Κάρα του Αγίου. Την Κυριακή προγραμματίζεται αρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Τριφυλλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε σύντομη ομιλία ανέφερε πως ονειρευόταν την αποψινή στιγμή εδώ και πολλά χρόνια και ότι είχε προσπαθήσει αρκετά να πείσει τον προκάτοχό του ότι εδώ πρέπει να κτιστεί ο Καθεδρικός Ναός, κοντά στην Αρχιεπισκοπή και όχι οπουδήποτε αλλού.

Ανέφερε ότι χάρη στους δωρητές το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα και η βοήθειά τους ήταν μεγάλη ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Είπε ότι η Εκκλησία είχε χρήματα, αλλά είχε φτάσει σε οριακά σημεία, όπως ανέφερε, και ο Ναός δεν ήταν εύκολο να ολοκληρωθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η πανδημία καθυστέρησε τα έργα και τελικά απόψε γίνεται κατορθωτό να τελεστούν τα εγκαίνια.

Αναφέρθηκε και στα πολλά εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει η Εκκλησία και τις πολλές αρνήσεις και αντιδράσεις, αλλά τελικά η άδεια δόθηκε έστω και με δυσβάστακτους, όπως είπε, όρους.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου παρασημοφορήθηκαν οι μεγάλοι ευεργέτες και δωρητές του έργου με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου και δόθηκαν μικρότερα παράσημα και μετάλλια στους υπόλοιπους δωρητές.

Εκ μέρους όλων των δωρητών ο Κόδρος Πηλακούτας ανέφερε ότι απόψε τελούνται τα εγκαίνια ενός έργου ζωής για τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος το οραματίστηκε και το έκανε πραγματικότητα. Πρόκειται, είπε, για χώρο πνευματικής ανάτασης που όλοι έχουμε ανάγκη αυτές τις στιγμές και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο γιατί ως ηγέτης της Εκκλησίας μας, παραδίδει απόψε αυτό το έργο. Είπε ακόμη πως η πατρίδα μας επιβίωσε χάρη στην εκκλησιαστική παράδοση και την πνευματικότητα και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Μετά τις ομιλίες και την παρασημοφόρηση ο Αρχιεπίσκοπος ξενάγησε τους προσκεκλημένους στο Ναό και στην συνέχεια τελέστηκε ο εσπερινός του Αποστόλου Βαρνάβα.

Περίβλεπτος ο νέος Ναός

`Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, ο νέος Ναός συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο της ροτόντας. Ο μεγάλος σε έκταση τρούλος θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου.

Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με τις εικόνες σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων.

Τα κανδήλια, σε σχήμα τριγωνικό, είναι κατά μίμησιν των αντιστοίχων τού παλαιού Καθεδρικού Ναού τού Αγίου Ιωάννου.

Οι πολυέλεοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά τού ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και τις υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο τού ναού κατασκευάστηκαν με κομψότητα στη Ρουμανία.

Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.

Να υπενθυμιστεί ότι πριν από λίγους μήνες ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από κατεδάφιση διατηρητέων κοντά στο νέο Ναό με την Αρχιεπισκοπή να δεσμεύεται ότι θα τα επαναφέρει στην προτέρα τους κατάσταση.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2021 - 21:39

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.