Εκπρόσωπος Κομισιόν στο ΡΙΚ: Όταν η Κύπρος καταργήσει πλήρως το πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων θα ξαναδούμε την προσφυγή (video)

Ο εκπρόσωπος της Κομισσιόν Christian Wigant δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι αρχές στην Κύπρο πρέπει να τερματίσουν πλήρως το καθεστώς χρυσών διαβατηρίων στο σύνολό του και να σταματήσουν να επεξεργάζεται τις εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς αυτό παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν και όταν οι αρχές τερματίσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα το εξετάσει εκ νέου την κατάσταση, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στην Κύπρο να απαντήσει στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε χθες.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Christian Wigant είπε στο ΡΙΚ τα εξής: "χθες, η Κομισιόν έκανε τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες παράβασης σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών που διαχειρίζονται η Κύπρος και η Μάλτα, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια".

"Η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, και οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το σχέδιό της, συνεχίζει να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

"Η Κομισιόν αποστέλλει επίσης μια πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα, στην οποία επεκτείνει τις ανησυχίες της στο νέο καθεστώς υπηκοότητας των επενδυτών που θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους", είπε.

"Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών που προσφέρουν συστηματικά την ιθαγένεια σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ", υπενθύμισε.

"Η κυπριακή και η μαλτέζικη κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να κάνει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραβίασης", δήλωσε ο Christian Wigant στο ΡΙΚ.

Διευκρίνισε επίσης ότι "ενώ η Κύπρος κατάργησε το πρόγραμμά της και σταμάτησε να εξετάζει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία αυτών των αιτήσεων παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ".

"Όπως ανέφερε "εάν και όταν κάποιο από τα κράτη μέλη  τερματίσει το καθεστώς στο σύνολό του, τότε η Κομισιόν θα επανεξετάσει την κατάσταση, δεν θα κάνω εικασίες σε αυτό το στάδιο για τα πιθανά επόμενα βήματα".

"Φυσικά, όμως, σημειώνουμε τα ευρήματα μιας ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις στην Κύπρο, και τώρα ενδιαφερόμαστε φυσικά πώς σχεδιάζουν οι κυπριακές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη μας. Και έτσι Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, είναι, τώρα είναι σειρά της Κύπρου να το εξετάσει, και από την πλευρά της να απαντήσει στην Κομισιόν εγκαίρως, σχετικά με το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας ".

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-207427

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.