Μήνυμα της υπουργού εργασίας για τη γιορτή της μάνας

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην κάθε μάνα που τιμούμε για την ανεκτίμητη προσφορά της.Μέσα από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους 14 μήνες, οι γυναίκες έχουν επωμισθεί δυσανάλογο βάρος και αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στα επαγγέλματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και στις προϋπάρχουσες ανισότητες και στερεότυπα τα οποία επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα.Σε όλες τις γυναίκες, τις μάνες, με σεβασμό αναγνωρίζουμε, τιμούμε και θαυμάζουμε την προσφορά, την ικανότητα, την εργατικότητα, το πάθος και τον δυναμισμό της Κύπριας μάνας.Ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει τη στήριξη της γυναίκας, της μάνας και της οικογένειας ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική, την ισότητα των φύλων και τη στήριξη της οικογένειας.Κατά τα προηγούμενα χρόνια έχουμε προωθήσει και εφαρμόσει σημαντικές πολιτικές όπως:

·       Επαναφέραμε το επίδομα μάνας για τις πολύτεκνες μητέρες.

·       Έχουμε αυξήσει το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, μετατρέποντας το παράλληλα σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας.

·       Εισήξαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα του κάθε πατέρα ως επίσης και της μητέρας που χρειάζεται κατά την περίοδο αυτή επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη.

·       Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων.

·       Αναγνωρίσαμε μέσω νομοσχεδίου το δικαίωμα της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας, καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα με βάση τις νομοθεσίες.

·       Διασφαλίσαμε το δικαίωμα της γυναίκας σε επίδομα μητρότητας ή πατρότητας σε περιπτώσεις όπου δικαιούχος απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου του παιδιού το οποίο χρειάζεται νοσηλεία στο εξωτερικό. Με την προηγούμενη νομοθεσία, στις περιπτώσεις αυτές η μητέρα έχανε το δικαίωμα σε επίδομα μητρότητας.

·       Συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες που αποκτούν ένα νέο παιδί να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη για τη φροντίδα του βρέφους.

·       Έχουμε επεκτείνει το Σχέδιο δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από το δεύτερο παιδί.

·       Δημιουργήσαμε το Σπίτι της Γυναίκας και το Σπίτι του Παιδιού.

·       Στοχεύουμε στην καθιέρωση της γονικής άδειας μετ’ απολαβών.

Επιπρόσθετα, στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για σημαντικές επενδύσεις που τροχοδρομούνται στο πλαίσιο ανάκαμψης από την πανδημία, με επίκεντρο και ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε δομές και πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας και την επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, ώστε όλες οι γυναίκες να απολαμβάνουν ισότιμα όλες τις ευκαιρίες, επαγγελματικές και κοινωνικές, που δικαιούνται και αξίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή σειράς πολιτικών, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για παροχή ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την βρεφική ηλικία σε όλα τα παιδιά και την ενίσχυση της στήριξης της οικογένειας.

Τη συμβολική αυτή μέρα εύχομαι χρόνια πολλά και εκφράζω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου σε όλες τις μητέρες και διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για την ουσιαστική στήριξή τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2021 - 11:47

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό
13:47
Συνεχίζεται η διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης - Αύριο εξελίξεις για 3 υποθέσεις
13:40
Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit
13:25
Φον ντερ Λάιεν: «Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή»
13:18
Την έντονη αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσαν αναφορές σε βάρος της από την Ερευνητική Επιτροπή
13:16
Τι αλλάζει από 3/7 για πλαστικά μιας χρήσης
13:12
Πάνω από 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, λέει το Υπουργείο Υγείας
12:49
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής για να καθορίσει τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
12:31
Ινστιτούτο Ρόιτερς: Η πανδημία προκάλεσε δίψα για αξιόπιστες ειδήσεις
12:31
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία κοινής μονάδας κυβερνοασφάλειας των 27 της ΕΕ
12:17
Times: Πλήρης άρση μέτρων, ακόμα και χρήσης μάσκας, στις 19 Ιουλίου στην Αγγλία
12:00
Ελλάδα: Σε πτέρυγα αυξημένης προστασίας των φυλακών Κορυδαλλού ο δολοφόνος της Καρολάιν
11:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand