Για "εγκατάλειψη του τοπικού κινηματογράφου" κάνει λόγο η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Για "εγκατάλειψη του τοπικού κινηματογράφου" κάνει λόγο η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε και καλεί τον υπουργό Οικονομικών και ιδιαίτερα τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να ανταποκριθούν άμεσα και να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους με οικονομική ενίσχυση του ταμείου της ΣΕΚιν, που χρηματοδοτεί δημιουργούς σε ένα πολύ υποσχόμενο τομέα, που με την τοπική ανάπτυξη του θα φέρει πολλά οφέλη στο νησί μας. 

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου:

" Στις 5/5/2021 έληξε η προθεσμία αιτήσεων για χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για το 2021-2022 που προκήρυξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) έλαβε τουλάχιστον 70 αιτήσεις για παραγωγές, πολλές από τις οποίες είναι και συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Στις παραγωγές αυτές θα εργαστούν σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, τεχνικοί, εικαστικοί, μουσικοί και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες από πολλούς και διάφορους κλάδους.

Το κονδύλι της ΣΕΚιν καθορίστηκε στο ενάμισι εκατομμύριο το 2011 και παραμένει το ίδιο τα τελευταία 10 χρόνια! Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι με ενάμιση εκατομμύριο, ένα ποσό που μετά βίας καλύπτει τα έξοδα ΜΙΑΣ παραγωγής χαμηλού προϋπολογισμού στην Ευρώπη, μπορούν να καλυφθούν περισσότερες από μια χούφτα αιτήσεων. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για τον κινηματογράφο. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό. Ας ξεκινήσουμε από φέτος. Από τώρα!

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου έχει στείλει αμέτρητες επιστολές σε στελέχη του κράτους και στους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς ποτέ να βρει ανταπόκριση σε αιτήματα, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν την οικονομική στήριξη της τοπικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το κράτος στηρίζει διαχρονικά πολλά ήδη βιομηχανιών, γιατί όχι και την κινηματογραφική; Είναι χιλιάδες τα άτομα που εργάζονται στον οπτικοακουστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, όπως και τόσοι άλλοι τομείς του πολιτισμού. 

Η κυβέρνηση από την άλλη, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη όσον αφορά λεφτά που παραχωρούνται στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων για προσέλκυση ξένων ταινιών, τολμώντας να επενδύσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ για ένα σχέδιο με πολύ προβληματικές διαδικασίες και κίνητρα, όπως διαφαίνεται από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα δαπανηθεί ολόκληρο το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει η Βουλή για το 2021. Ζητούμε λοιπόν να αξιοποιηθεί ένα μέρος των λεφτών αυτών και για φέτος να μεταφερθούν τουλάχιστον τα 5 εκατομμύρια στο ταμείο της ΣΕΚιν, για να πραγματοποιηθούν όσο περισσότερες Κυπριακές παραγωγές / συμπαραγωγές είναι δυνατό και να εργαστεί επιτέλους ο κόσμος της Κύπρου. Θα έπρεπε να υπάρχει ήδη πρόνοια για την ενίσχυση του τοπικού κινηματογράφου από τα εισοδήματα του σχέδιού κινήτρων, όπως γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

Αναμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών και ιδιαίτερα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα ανταποκριθούν άμεσα και ότι θα δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους με οικονομική ενίσχυση του ταμείου της ΣΕΚιν, που χρηματοδοτεί δημιουργούς σε ένα πολύ υποσχόμενο τομέα, που με την τοπική ανάπτυξη του θα φέρει πολλά οφέλη στο νησί μας. 

Τα λεφτά είναι εκεί. Είναι εγκεκριμένα. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα." 

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαΐου 2021 - 16:27

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Στον ανακριτή ο καθ΄ομολογίαν συζυγοκτόνος της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά
10:27
Συμπερίληψη ενδεικτικού κόστους υπηρεσιών υγείας στην ηλεκτρονική ενημέρωση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ΓεΣΥ
10:13
Με την Τζέιν Χολ Λουτ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
10:00
Ανάσα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω μεγάλου αριθμού κρατήσεων κατά το τριήμερο του κατακλυσμού
09:56
Έντονη ανησυχία για το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού
09:54
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχτηκε το κατηγορητήριο για κλείσιμο HDP
09:51
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο τεχνικός της ΑΗΚ ο οποίος νοσηλευόταν στην Αθήνα
09:38
Euro 2020: Αγγλία και Τσεχία διεκδικούν πρωτιά στον Δ΄ Όμιλο, Κροατία και Σκωτία ψάχνουν πρόκριση
09:34
Αυστραλία-κορονοϊός: Παράταση για μία εβδομάδα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο Σίδνεϊ
09:28
Τα σημεία δειγματοληψίας rapid test σήμερα Τρίτη
09:25
Πυρκαγιά σε αποθήκη εταιρείας παραγωγής χαλουμιού στα Ανάγεια
09:15
Αποφασίσαμε με Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν να εντείνουμε τις επαφές μας, δήλωσε ο Ερντογάν
09:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand