ΥΠΟΙΚ: Περνάμε στην οικονομική αντεπίθεση με όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου με στόχο την άντληση κονδυλίων πέραν του €1 δισεκατομμυρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που θα αποτελέσει το όπλο για την οικονομική αντεπίθεση τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη έγκρισης των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στη Βουλή, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή άντληση των κονδυλίων αυτών.

Παράλληλα, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει στη νέα Βουλή νομοσχέδιο για αναστολή της καταβολής ΦΠΑ των επόμενων περιόδων χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, τα κέντρα εστίασης το λιανικό εμπόριο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

«Περνάμε στην περίοδο της ανάκαμψης, περνάμε στην περίοδο της αντεπίθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ενημερώσει και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι στις 12 του μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και το Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει το κύριο όπλο της οικονομικής αντεπίθεσης για τα επόμενα 5 έως 6 χρόνια, που θα συνοδεύει και θα προδιαγράφει και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία εκεί και όπου χρειάζεται μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συμφωνήσει με την πρόταση του ΔΗΣΥ όπως με το άνοιγμα της Βουλής καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την μη επιβολή οποιασδήποτε χρηματικής επιβάρυνσης ή τόκου σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που έχουν πληρωτέο ποσό στην φορολογική δήλωση που αφορά τις φορολογικές περιόδους Μαρτίου (καταβολή μέχρι 10 Μαΐου), Ιουνίου και Ιουλίου.

Όπως είπε, προϋπόθεση για να ισχύουν οι πιο πάνω ρυθμίσεις οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα. «Άρα δεν θα καταβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο γι’ αυτούς, οι οποίοι λόγω της πανδημίας και λόγω του ότι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα ρευστότητας δεν θα μπορέσουν τη Δευτέρα, που ανοίγει η αγορά, δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν και τις οφειλές τους στον ΦΠΑ», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή άντληση των κονδυλίων που αναλογούν στην Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις.

Είπε πως η πρώτη προϋπόθεση είναι η έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «ότι τα μέχρι τώρα σχόλια που έχουμε πάρει από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πέραν των θετικών για το πόσο φιλόδοξο, πόσο ολιστικό και πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αφορά τη νέα γενιά, όπως λέει και ο τίτλος».

Για τη δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή τη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης είπε πως «εναπόκειται σε μας είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, που θα συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως όροι για την εκταμίευση», προσθέτοντας ότι ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για να επιβληθεί κάτι στα κράτη – μέλη».

«Δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο τα κονδύλια που δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανάκαμψης», είπε, προσθέτοντας πως «ένα νέο μοντέλο της οικονομίας, της κοινωνίας δημιουργείται κατά κύριο λόγο και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι για αυτό που σε ένα ολιστικό πακέτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ  ορθώς επιμένουν ότι όλα πρέπει να είναι πακέτο».

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν περίμενε να της επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση στους όρους εκταμίευσης, αλλά τις έχει τροχιοδρομήσει εδώ και καιρό με πλείστες εξ αυτών βρίσκονται σε αναμονή προς ψήφιση από τη Βουλή.

Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας, τα συστήματα αξιολόγησης, την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

«Πώς μπορούμε να μιλούμε για νέο μοντέλο ανάπτυξης όταν είμαστε μια χώρα που λόγω της μη μεταρρύθμισης του τομέα της Δικαιοσύνης είμαστε η χώρα που για να εκδικαστεί μια υπόθεση ή για να γίνει επιβολή των όρων των συμβολαίων δικαστικώς περνούν χρόνια και χρόνια. Πώς θα αναπτυχθεί μια χώρα με την επενδυτική αξιοπιστία την οποία χρειάζεται;» διερωτήθηκε.

«Και είναι γι’ αυτό που αν νοιαζόμαστε πραγματικά  για το καλό αυτού του τόπου για το μέλλον αυτού του τόπου αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν και καμία ιδιαίτερη πολιτική ιδεολογική απόχρωση, πρέπει επιτέλους με συναίνεση να ψηφιστούν από τη Βουλή ούτως ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τόπο μας», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γεωργάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που απέδειξε στην πράξη ότι έχει και τη διάθεση και τα μέσα να βοηθήσει την οικονομία, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις να κρατηθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

«Για τον ΔΗΣΥ», είπε, «η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητες, η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα, έχουμε διανύσει την απόσταση, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων και αυτή είναι η ώρα που πρέπει μεθοδικά, συλλογικά να υποστηρίξουμε, το λέω ξανά, τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Λέγοντας ότι εξίσου σημαντική είναι και η επόμενη μέρα, δηλαδή όχι μόνο η μετά της κρίσης περίοδος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «το κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συζητήσαμε με τον Υπουργό, είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη χώρα μας, μια ευκαιρία που προκύπτει κάθε μερικές δεκαετίες».

Υποστήριξε δε πως η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης «είναι ίσως εξίσου σημαντική με την ίδια την ένταξη της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, μπορούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να πετύχουμε τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας», κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2021 - 12:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.