Πλήρης στήριξη στην Κύπρο από Λετονό ΥΠΕΞ, μόνη λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ

Την πλήρη στήριξη της Λετονίας στην Κύπρο ειδικά σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Λετονός Υπουργός Εξωτερικών Edgars Rinkēvičs, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο παρά η συμφωνημένη λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ.

Ο Λετονός Υπουργός, ο οποίος είχε συνάντηση την Τετάρτη στη Ρίγα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα, είπε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη, βασίζεται στις αρχές του ΟΗΕ και μόνον μια τέτοια λύση θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και της Κύπρου. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καν θέμα για λύση έξω από τις παραμέτρους αυτές.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει εάν η επιμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις της με την ΕΕ, ο Λετονός Υπουργός είπε ότι η Λετονία υποστηρίζει πάντοτε την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί στη διαδικασία του ΟΗΕ. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα δύο κρατών για την Κύπρο, τόνισε λέγοντας ότι η μακροχρόνια θέση της ΕΕ είναι ότι μόνο εκείνες οι υποψήφιες για ένταξη χώρες μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ οι οποίες να έχουν επιλύσει τα ζητήματα με τους γείτονές τους, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με την εδαφική ακεραιότητα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, συνέχισε, "είναι πώς να καταστεί ο ρόλος της ΕΕ πιο αποτελεσματικός, πιο ενιαίος, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, πώς να ενισχύσουμε τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών πώς να ενισχύσουμε τις συνομιλίες, αλλά ενδιαφερόμαστε όλοι για την επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με όλες αυτές τις αρχές που έχουν από καιρό καθιερωθεί".

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Υπουργών ήταν μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Λετονίας και η περαιτέρω ενίσχυσή τους, θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, το Κυπριακό, υπό το φως των αποτελεσμάτων της Άτυπης Διάσκεψης της Γενεύης, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, οι διατλαντικές σχέσεις, η πανδημία και το πράσινο πιστοποιητικό, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι αποφάσισαν μεταξύ άλλων να εξετάσουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας ενώ ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κάτι που τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών θα εξετάσουν. Για τον τουρισμό, είπε ότι ενημέρωσε τον Λετονό ομόλογό του ότι η Κύπρος ανοίγει στις 10 Μαΐου για τουρίστες που έχουν ήδη συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα χωρίς περιορισμούς. Τον ενημέρωσε επίσης για τις πολυμερείς συνεργασίες της Κύπρου με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε σχέση με το Κυπριακό είπε ότι τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, λέγοντας ότι δυστυχώς "δεν ήταν τα επιθυμητά, ούτε για μας, ούτε για την ΕΕ, ούτε για τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα".

Οι θέσεις που προτάθηκαν από την τουρκική πλευρά έρχονται σε αντίθεση με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με την κοινή θέση της ΕΕ, όπως ορίζεται σαφώς σε αρκετές περιπτώσεις σε σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς στοχεύουν ανοιχτά στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση του νησιού. Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, εξήγησε στον ομόλογό του ότι η Κύπρος στηρίζεται στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους εταίρους της στην ΕΕ, για να δοθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι πρέπει να θέσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων πάνω από τα δικά τη συμφέροντα .

"Από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπως η Λετονία, αναμένουμε ότι αυτό το μήνυμα θα δοθεί στην Τουρκία με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, κατά το οποίο θα συζητηθεί η προοπτική μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία" είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές και περιγράφεται με σαφήνεια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αποφάσεις της ΕΕ.

Η υφιστάμενη κατάσταση, σημείωσε, δεν είναι επιλογή ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, ούτε για την ΕΕ ή τη διεθνή κοινότητα.

Είπε ότι παρά τις δυσκολίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα υπάρξει μια νέα άτυπη συνάντηση στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.

Αναμένουμε, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, έναν ενεργό ρόλο από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τη θετική ατζέντα με την ΕΕ, ότι αυτή η ατζέντα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν έχουμε ουσιαστική πρόοδο προς την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα του ΕΣ του Μαρτίου ήταν σαφές ότι θα χρειαστεί ουσιαστική πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την Τουρκία τον Ιούνιο, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν θα συζητηθεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ως έχει σήμερα η κατάσταση, πρόσθεσε, θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ να αποφασίσει για τα μελλοντικά βήματα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία αρνήθηκε τη συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, αλλά είπε ότι έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι τον Ιούνιο ούτως ώστε να γίνουν εκείνα τα βήματα που απαιτούνται από την τουρκική πλευρά ειδικά για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου και τη βάση της λύσης. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα λάβουν υπόψη όλες τις εξελίξεις μέχρι τη συνάντησή τους τον Ιούνιο για να λάβουν τη σωστή απόφαση.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Λετονός Υπουργός είπε ότι η θετική ατζέντα εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους και σημείωσε ότι αν το κλίμα είναι θετικό στην περιοχή, τότε θα μπορούμε να προχωρήσουμε πχ σε συνομιλίες σχετικά με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία, τις επαφές μεταξύ των λαών, σε ένα υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε θέματα που ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο υπήρχε ανησυχία και συζητήσεις για την αντίδραση της ΕΕ σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας και τις γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου. Αν υπάρξει, είπε, αποκλιμάκωση της κατάστασης εκ μέρους της Τουρκίας τότε η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά, και σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα ζητήματα όπως πχ το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Υπάρχει μια δυναμική, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να διαρκέσει και να έχει θετικά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία και να λύσουμε ζητήματα που εκκρεμούν.

Ο Υπουργός της Λετονίας σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη εργασίας Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών από το 1997.

Είπε ακόμη ότι είναι συμβολική καθώς συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι κατά την παραμονή του στη Ρίγα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Egils Levits, ενώ θα έχει συνάντηση και με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ināra Mūrniece.

Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Βίλνιους όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Λιθουανό ομόλογό του, Gabrielius Landsbergis. Κατά τις επαφές αναμένεται να συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις, καθώς και άλλα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή ασφάλεια, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Νότια Γειτονία.

Οι δύο Υπουργοί αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 12.00 (ώρα Κύπρου).

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Μαΐου 2021 - 16:48

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.