Ο Ναφτάλι Μπένετ συμφώνησε σε Κυβέρνηση συνασπισμού που θα βάλει τέλος στην πρωθυπουργία Νετανιάχου

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαίρ Λαπίντ", δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ο Γιαίρ Λαπίντ ηγέτης του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον Πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει Κυβέρνηση, ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου με στόχο τον σχηματισμό Κυβέρνησης επί προγράμματος αντι-Νετανιάχου. Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης λήγει την Τετάρτη.

Η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαίρ Λαπίντ να σχηματίσει Κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

Το κεντρώο κόμμα Yesh Atid του Γιαίρ Λαπίντ κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές της 23ης Μαρτίου. Οι προοπτικές σχηματισμού Κυβέρνησης συνασπισμού προϋποθέτει την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Yamina, που εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή τον Ναφτάλι Μπένετ.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Λικούντ, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Γιαίρ Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας. Το σενάριο προβλέπει " ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή Κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε Κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαίρ Λαπίντ.

Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Νετανιάχου: Μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιαίρ Λαπίντ θα συνιστούσε "κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ"

Το σχέδιο σχηματισμού Κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ θα συνιστούσε "κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ", προειδοποίησε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Η Κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα", δήλωσε ο ηγέτης του Λικούντ μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνιση του Νετανιάχου.

Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι μία Κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ θα είναι "εξαιρετικά δεξιά" και "καθόλου διαφορετική από του Νετανιάχου".

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2021 - 22:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου κινήτρων και κυρώσεων
22:01
Τατάρ: Είναι αδύνατο να μπει μονομερώς η ΕΕ στην Κύπρο και να μας επιβάλει λύση
21:46
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ
20:57
ΠτΔ: Βασική αιτία των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο είναι η Τουρκία
20:50
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand