Υπουργείο Υγείας: Ηλικιακοί περιορισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca-Εισήγηση στους κάτω των 50 να προτιμούν εμβόλια mRNA

​Ηλικιακούς περιορισμούς έθεσε το Υπουργείο Υγείας για το εμβόλιο της Αστραζένεκα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο εισηγείται στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω να προτιμούν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA που είναι τα σκευάσματα της Φάϊζερ και της Μοτέρνα.

Τονίζει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά με τη 2η δόση του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την 1η δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών-σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας.

Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά καλούνται να προσέλθουν κανονικά για τη 2η δόση του εμβολίου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θωράκισή τους έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και τις οποιεσδήποτε νέες συστάσεις πιθανόν να προκύψουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και είναι σε ετοιμότητα να αξιολογεί σε τακτική βάση την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κατ’ επέκταση του εμβολιαστικού πλάνου, και να λάβει όλες τις ενέργειες με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων επί του θέματος, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται γραπτά μηνύματα σε πολίτες, για επανα-προγραμματισμό της δεύτερης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η αποστολή των μηνυμάτων γίνεται, με βάση την ημερομηνία χορήγησης της 1ης δόσης.

Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί ο επανα-προγραμματισμός δώδεκα χιλιάδων εξακοσίων ραντεβού, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η διευθέτηση άλλων εικοσιπέντε χιλιάδων ραντεβού, τα οποία αφορούν την περίοδο μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ενημέρωση των δικαιούχων, προέκυψε σε μεγάλο βαθμό λόγω της καθυστέρησης στην παραλαβή ποσοτήτων του εμβολίου από την παρασκευάστρια εταιρεία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνει, πάντως, ότι οι ποσότητες που θα παραληφθούν τον Ιούνιο, επαρκούν για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του σκευάσματος της AstraZeneca.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021 - 18:11

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού 'μας κατέλαβε όλους εξαπίνης', δήλωσε ο YΠΑΜ των ΗΠΑ
21:42
Συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στη Χλώρακα από φορείς και σύνολα
21:21
Δεν υφίσταται θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
21:19
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν στη Ρωσία Ρώσο χάκερ που είχε καταδικαστεί για απάτες στον κυβερνοχώρο
20:54
Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν
20:21
Προχωρούν κανονικά με μέτρα την Τετάρτη οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια
20:06
Βελτίωση της κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον
19:37
117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη, κανένας θάνατος
19:35
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand