Θετική εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο της σχέσης ΗΠΑ – Κύπρου, αναφέρεται ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Πολιτικών – Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με θέμα την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, και συνεργάζονται στενά μαζί της για την προώθηση κοινών προτεραιοτήτων ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», γράφει το ενημερωτικό έγγραφο.

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αναφέρει ότι στα τέλη του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν δήλωση προθέσεων σχετικά με τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

«Τον Δεκέμβριο του 2019, ο νόμος περί εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 υπογράφηκε με ισχυρή δικομματική υποστήριξη, τονίζοντας τα συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» προστίθεται.

Έκτοτε, συνεχίζει, η συνεργασία τους για την ασφάλεια συνέχισε να εμβαθύνει στους τομείς «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της ασφάλειας στη θάλασσα, της έρευνας και διάσωσης, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των καταστροφών και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και της εκκένωσης αμάχων».

Στα παραδείγματα των συγκεκριμένων επιτυχιών περιλαμβάνονται η συμμετοχή για πρώτη φορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (IMET) και η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ το 2020.

Επίσης, η τελετή θεμελίωσης του περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης της Κύπρου για την ξηρά, την ανοικτή θάλασσα και την ασφάλεια λιμένων (CYCLOPS) ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των συνόρων και στην πρόληψη της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Αναφορά γίνεται και στη διαπίστευση του πρώτου στρατιωτικού ακολούθου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον, στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέψεις σε λιμένες από αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην Κύπρο και στην κοινή εκπαίδευση για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Επίσης στη προσωρινή άρση των περιορισμών της Διεθνούς Κυκλοφορίας σε Όπλα (ITAR) (ΣΣ άρση εμπάργκο όπλων), ώστε να επιτρέπεται η άμεση εμπορική πώληση αντικειμένων και υπηρεσιών μη θανατηφόρου χρήσης από και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις επισκέψεις ανώτερου επιπέδου της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η διμερής συνεργασία μας συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών, η διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας, η προώθηση ευκαιριών για μεγαλύτερο εμπόριο και επενδύσεις και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», προσθέτει το ενημερωτικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης/Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021 - 20:23

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε 34χρόνη- Έτρεχε με 134 χλμ σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας
07:50
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Ερσίν Τατάρ:Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στην Κύπρο αλλά προσωπικό απεσταλμένο
06:39
25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand