Πρόεδρος: Διάψευση προβλέψεων αποτυχίας εκσυγχρονισμού Υγείας, πού θα ήμασταν στην πανδημία χωρίς ΓεΣΥ

Οι προβλέψεις για κατάρρευση ή αποτυχία της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τομέα Υγείας διαψεύστηκαν και το ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, δημιουργώντας ένα σύστημα υγείας, βασισμένο στη φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, τον ασθενή, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία κατά την παρουσίαση του 1ου Πυλώνα του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο»: Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα διερωτήθηκε πού θα ήμασταν στην περίοδο της πανδημίας χωρίς ΓεΣΥ.

Ο 1ος Πυλώνας αφορά, όπως είπε ο Πρόεδρος, τη βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία Καινοτόμου Συστήματος Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Δημόσιας Υγείας ,το Σχέδιο χορηγιών για αγορά ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το Σχέδιο διαπίστευσης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, την ανάπτυξη γενικών διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Για το ΓεΣΥ ο Πρόεδρος είπε ότι "η υιοθέτηση μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης απαιτούσε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, αφού για δεκαετίες η μια μελέτη διαδεχόταν την άλλη, ενώ από το 2001, πέραν της ονοματολογίας, ουδείς τόλμησε να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επέτρεπε την υλοποίησή του".

Συνέχισε λέγοντας πως οι προβλέψεις για κατάρρευση ή αποτυχία της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τομέα Υγείας διαψεύστηκαν, όταν με την αποφασιστικότητα εφαρμογής του Σχεδίου, οι πολίτες και σταδιακά οι επαγγελματίες Υγείας άρχισαν να το αγκαλιάζουν, συνειδητοποιώντας πως ήταν ένα σχέδιο που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως τα παρέθεσε ο Πρόεδρος,  μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ,  892 χιλιάδες δικαιούχοι, έχουν εγγραφεί στο ΓΕΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 801 χιλιάδες άτομα έχουν επισκεφθεί τον Προσωπικό τους Ιατρό, 631 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς, 656 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν προμηθευθεί φάρμακα και 578 χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι μόνο κατά το 2020, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει καλύψει υπηρεσίες φροντίδας υγείας των δικαιούχων του ΓεΣΥ αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά το τρέχον έτος το ποσό αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 60%, καθώς θα ανέλθει σε 1, 25 δισ. ευρώ.

"Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα το ΓεΣΥ λειτουργεί με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% των ενεργών ιατρών στην Κύπρο, μεγαλύτερη του 88% των κλινών σε παγκύπρια βάση, καθώς και με συμμετοχή που πλησιάζει το 99% των φαρμακείων και το 100% των εργαστηρίων", ανέφερε.

Μίλησε για επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ που διαφάνηκε και κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών παγκόσμια και έπληξε τα συστήματα υγείας ακόμη και χωρών που εθεωρούντο από τις πιο προηγμένες στον τομέα.

"Το ό,τι επιτύχαμε να είμαστε μία από τις χώρες που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία, πέραν των θυσιών και της υπομονής του λαού, της προσφοράς των λειτουργών υγείας, βασίζεται σε ύψιστο βαθμό στο γεγονός ότι το ΓεΣΥ είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Ειλικρινά, δεν θέλω να διανοηθώ ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση εάν τον Ιούνιο του 2019 είχαμε εισακούσει παραινέσεις – καλοπροαίρετες και μη - για μία ακόμη αναστολή στην εφαρμογή του ΓεΣΥ", είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος.

Διερωτήθηκε ακόμη ποιο θα ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ποια θα ήταν η παρεχόμενη υπηρεσία νοσηλείας και ποιο το κόστος που καλούνταν οι πολίτες να επωμισθούν, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα εφαρμογής του ΓεΣΥ, "άλλα και της έντονης πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη του τομέα, σήμερα οι  δαπάνες για την Υγεία φτάνουν στο 9,63% του συνολικού προϋπολογισμού, όταν στο παρελθόν δεν υπερέβαιναν το 2% έως 3%".

"Θέλω ειλικρινά να σας βεβαιώσω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που τέθηκε σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, θα εργαστούμε σκληρά για να παραδώσουμε ένα ακόμη πιο  αποτελεσματικό και ακόμα πιο σύγχρονο Σύστημα Υγείας. Ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, που θα ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές στη βάση των κορυφαίων συστημάτων στον κόσμο", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτικών, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις, ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

"Σήμερα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση, υλοποιώντας τον φιλόδοξο σχεδιασμό που οδηγεί στην Κύπρο του Αύριο. Το σχέδιο σήμερα γίνεται έργο. Βούληση μας είναι να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε ευκαιρία και να οικοδομήσουμε και στον τομέα της Υγείας το μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας, τη νέα εκδοχή της χώρας μας", ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας πως πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε "πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πολιτική πορεία του οποιουδήποτε από εμάς, το μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, της ίδιας της πατρίδα μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.