Ο Μπλίνκεν θέλει να 'ξαναχτίσει' τη σχέση με τους Παλαιστίνιους και να 'προστατέψει' το Ισραήλ

Έπειτα από χρόνια διαζυγίου κατά την προεδρία Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να "ξαναχτίσουν" τη σχέση τους με τους Παλαιστινίους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το "δικαίωμα" του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο τέλος των συναντήσεών του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

"Είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών", ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, δήλωσε την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά αγνοημένη από την πρώην αμερικανική διοίκηση, αυτή η λύση παραμένει "ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους και φυσικά να δοθεί στους Παλαιστινίους το κράτος το οποίο δικαιούνται", δήλωσε στην Ιερουσαλήμ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στοχεύει στην εδραίωση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 11 ημέρες πολέμου.

Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, είπε ότι θέλει να αποτρέψει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον αμερικανικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων, να "επωφεληθεί" από τις προσπάθειες για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφού συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο επανέλαβε "την πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", ο Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Όπως είπα στον πρόεδρο (Αμπάς), είμαι εδώ για να τονίσω τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανοικοδόμηση της σχέσης με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον παλαιστινιακό λαό", είπε.

Αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, διότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου "ασφάλεια, ευκαιρία για ελευθερία και αξιοπρέπεια".

Το βράδυ, ωστόσο, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για "οποιαδήποτε ενέργεια" που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπίθα, επικαλούμενος "τις εποικιστικές δραστηριότητες, την κατεδάφιση, την εκδίωξη" καθώς και "εκκλήσεις για βία ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας".

Στο μέτωπο της οικονομικής βοήθειας, η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 75 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 61 εκατομμύρια ευρώ) για τους Παλαιστίνιους.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί, εκτός από τη βοήθεια αυτήν που προορίζεται για οικονομική ανάπτυξη, να διαθέσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια (4,4 εκατομμύρια ευρώ) επείγουσα βοήθεια στη Γάζα και 32 εκατομμύρια δολάρια (26 εκατομμύρια ευρώ) στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), του οποίου η κυβέρνηση Τραμπ είχε σταματήσει τη χρηματοδότηση.

Ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξή της, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος είπε ότι είναι "έτοιμος να εργαστεί αμέσως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας", ωστόσο, ο θύλακας κυβερνάται από τη Χαμάς.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021 - 11:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.