KGB Λευκορωσίας: Tρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής που πολεμούσε στην Ανατολική Ουκρανία o Προτασέβιτς

Ο συλληφθείς την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ, αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, σύμφωνα με τον αρχηγό της KGB Λευκορωσίας Ιβάν Τέρτελ, είναι ένας τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής, που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται όπως είπε με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Τέρτελ είπε, μιλώντας στην Βουλή κατά την διάρκεια συνάντησης βουλευτών με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ότι όλα αυτά δεν είναι όπως είπε «μόνο δικά μας στοιχεία και στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και στοιχεία που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και που έχει παραδεχθεί προσωπικά ο Προτασέβιτς, και τα οποία είναι ευρέως προσβάσιμα».

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτασέβιτς την «εφάρμοσε ενεργά» στην Λευκορωσία. «Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών, που έθεταν υπό απειλή την ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό».

Ο Τέρτελ είπε ακόμη ότι ο Προτασέβιτς συνεργάζεται ενεργά με την ανάκριση και ομολογεί παραδεχόμενος τις πράξεις του, περιγράφοντας τους χορηγούς της υπονομευτικής του δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς υλοποίησής της, τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω του, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις.

«Ο Προτασέβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία αλλά ως δημοσιογράφος»

Την δήλωση αυτή έκανε ο ιδρυτής του τάγματος Azov, Αντρέι Μπιλέτσκι, την οποία παραθέτει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta, ο Προτασέβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«... Ευθέως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ναι, ο Ρομάν πράγματι μαζί με την Azov και άλλα στρατιωτικά τμήματα αγωνίσθηκε κατά της κατοχής της Ουκρανίας. Ήταν μαζί μας κοντά στο Σιρόκινο, όπου τραυματίσθηκε. Όμως το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν το αυτόματο, αλλά ο λόγος του».

Αυτή την εγγραφή ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ιδρυτής και πρώην διοικητής του τάγματος Azov, συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, και πρώην βουλευτής της ουκρανική Βουλής. Ο ίδιος αντιδρούσε στα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αποκαλούν ήδη τον Προτασέβιτς μαχητή, που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών. Ο Μπιλέτσκι επανέλαβε ότι ο Προτασέβιτς αυτή τη στιγμή «είναι όμηρος, συλληφθείς με τρομοκρατικό τρόπο».

Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν το εξώφυλλο του περιοδικού του Azov «Τσόρνε σόντσε» του Ιουλίου του 2015. Στην φωτογραφία δίπλα στο σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας» στέκεται ένας νεαρός με στολή παραλλαγής και κράνος, με τα διακριτικά του συντάγματος, που κρατάει ένα αυτόματο στο στήθος του, ενώ δίπλα του είναι μια κοπέλα. Ο νεαρός μοιάζει πολύ με τον Προτασέβιτς. Ωστόσο ο ιστότοπος Insider, επικαλούμενος άτομα που υπηρέτησαν στο τάγμα Azov, έγραψε ότι στην φωτογραφία είναι άλλο άτομο και συγκεκριμένα ο Αντρέι Σνίτκο, ο οποίος υπηρέτησε στο τάγμα το 2014 και σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις μάχες που γίνονταν για το Ιλοβάισκ. Αργότερα ο ιστότοπος Insider απέσυρε την είδηση αυτή.

Ο αρχισυντάκτης του Euroradio και πρώην συνάδελφος του Προτασέβιτς, Πάβελ Σβερντλόφ, δήλωσε επίσης στην Novaya Gazeta ότι ο Ρομάν βρέθηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ως freelancer δημοσιογράφος

Επίσης ο ιστότοπος Tut.by γράφει ότι η δικηγόρος του Προτασέβιτς, Ινέσσα Ολένσκαγια, για δεύτερη ημέρα δεν μπορεί να συναντήσει τον εντολέα της καθώς δεν της επιτρέπουν την είσοδο στην φυλακή όπου κρατείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.