H Kύπρος στις κάλπες σε μια εκστρατεία που 'παίχτηκε' περισσότερο στα social media

Την ερχόμενη Κυριακή η Κύπρος πάει στις κάλπες για να εκλέξει τους 56 αντιπροσώπους στη Βουλή σε μια εκλογική διαδικασία αλλιώτικη λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Ιδιόμορφη όμως ήταν και η προεκλογική εκστρατεία από την οποία απουσίαζαν κυρίως οι μεγάλες συγκεντρώσεις και η από πόρτα σε πόρτα προσωπική επαφή των υποψηφίων με τους εκλογείς τους και τους εν δυνάμει υποστηρικτές τους.

Έτσι η εκστρατεία "παίχτηκε" κυρίως στα social media και ίσως δειλά-δειλά αυτές τις τελευταίες μέρες και σε μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια και αλλού, με την χαλάρωση των μέτρων και την δυνατότητα για συνάξεις σε οικίες ή άλλους χώρους για περισσότερα άτομα.

Οι εκλογές αυτές όμως καταγράφουν και άλλο ένα ιδιόμορφο γεγονός και αυτό είναι ο αριθμός των υποψηφίων, σύνολο 659 υποψηφιότητες, εκ των οποίων 651 αφορούν κομματικούς συνδυασμούς και οκτώ είναι μεμονωμένες υποψηφιότητες. Επίσης στις ιδιομορφίες και οι κινητές κάλπες για άτομα που δηλώνονται ως κρούσματα κορωνοϊού και τα ειδικά κέντρα μόνο για επαφές κρουσμάτων.

Για την ιστορία οι πρώτες Βουλευτικές διεξήχθησαν στις 31 Ιουλίου του 1960 σε 5 επαρχίες μόνο, καθώς στην Πάφο δεν υπήρχαν ανθυποψήφιοι και καταγράφηκε αποχή παγκύπρια της τάξης του 35,8%, η πιο ψηλή έως τώρα σε βουλευτικές εκλογές.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με πολιτικά κόμματα και ενημερώθηκε για το πως διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία και ποια τα κυριότερα προβλήματα των επιτελείων, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία.

Ενημερωθήκαμε και για το πως θα διαμορφωθούν τα εκλογικά επιτελεία τη μέρα των εκλογών με βάση πάντα την τελευταία πληροφόρηση που υπήρχε από τον Γενικό ‘Έφορο. Ερωτήσεις στάληκαν στα επιτελεία και μέχρι την ώρα που ετοιμαζόταν το ρεπορτάζ δεν απάντησαν, παρά τις προσπάθειες μας, το ΔΗΚΟ, οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, το ΕΛΑΜ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Διευρύνθηκε ο ρόλος των ΜΚΔ λέει ο ΔΗΣΥ

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Μιχάλης Τσικαλάς, Διευθυντής Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ του κόμματος δήλωσε πως μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε η χώρα μας, το πρώτιστο για το κόμμα ήταν να διαφυλάξει την υγεία των συμπολιτών του και όχι να κάνει κομματικές συγκεντρώσεις.

«Φυσικά, η απουσία προσωπικής επαφής επηρέασε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες, τους σχεδιασμούς των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων. Ωστόσο τώρα έπρεπε να υπάρξει η αναγκαία προσαρμογή στις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία και στα όσα επιτάσσουν τα υγειονομικά μέτρα» σημείωσε.

Ο κ. Τσικαλάς τονίζει πως ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης διευρύνθηκε σημαντικά, όχι μόνο λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης επαφής, αλλά και γιατί ο κόσμος είναι ήδη εκεί. Οι πλατφόρμες αυτές και στη χώρα μας, αναφέρει, αποτελούν κατεξοχήν χώρο δημόσιου διαλόγου και σχολιασμού της επικαιρότητας. Παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.

«Η συμμετοχή στα ΜΚΔ είναι μαζική σε κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα, ενώ δίνεται η δυνατότητα εξειδικευμένης και προσωποποιημένης προβολής. Οπότε θεωρώ ότι κάθε υποψηφιότητα έχει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να περάσει το μήνυμά της» αναφέρει.

Το πως θα κινηθεί το κόμμα την μέρα των εκλογών, κατά την ψηφοφορία των αρχηγών των κομμάτων και κατά την ανάδειξη των νέων Βουλευτών θα εξαρτηθεί από τα πρωτόκολλα.

«Στη βάση όσων προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα γίνουν οι ενέργειες που αφορούν την ημέρα των εκλογών αλλά και την πρόσβαση των ΜΜΕ. Η ενημέρωση που αφορά τι θα ισχύσει την ώρα της ψηφοφορίας και την προσέλευση των αρχηγών των κομμάτων, θα γίνει σε κατοπινό στάδιο», λέει στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσικαλάς.

Ο ΔΗΣΥ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2016 έλαβε 30.69% με απώλειες 3,7%.

Επηρέασε η απουσία προσωπικής επαφής για ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ

Η απουσία της προσωπικής επαφής με τον κόσμο, ένεκα των περιοριστικών μέτρων, αναμφίβολα επηρέασε την προεκλογική εκστρατεία, ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ που η καθημερινή προσωπική επαφή με τον κόσμο είναι το οξυγόνο της δράσης του και παραδοσιακά ένα πολύτιμο εργαλείο για το Κόμμα, μας αναφέρθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος .

«Πιστεύουμε ότι τις τελευταίες μέρες σε ένα μεγάλο βαθμό καταφέραμε να καλύψουμε το έδαφος και παράλληλα μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε επαρχιακές συγκεντρώσεις τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα», λέχθηκε στο ΚΥΠΕ.

Για την αξιοποίηση των ΜΚΔ και κατά πόσο οι υποψήφιοι νεαρότερης ηλικίας είχαν κάποιο προβάδισμα, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι εδώ και μερικά χρόνια δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ΜΚΔ για την προβολή των θέσεων και της δράσης του κόμματος.

«Από την εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία είχαμε αναδιαμορφώσει την επικοινωνιακή μας παρουσία δίνοντας έμφαση και πόρους στα ΜΚΔ και στις διαδικτυακές παρεμβάσεις. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις είχαν και έχουν ικανοποιητική -τουλάχιστον- πρόσβαση και παρουσία στα ΜΚΔ. Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις δεν διεξάγουν προσωπικές εκστρατείες (με πληρωμένες διαφημίσεις, προσωπικές συγκεντρώσεις κλπ), καταβλήθηκε προσπάθεια μέσα από φιλμάκια του Κόμματος να γίνει προβολή όλων των υποψηφίων» αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ.


Το ΑΚΕΛ όπως κάθε χρόνο θα έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τον οποίο θα μπορούν να συνδέονται ζωντανά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στον χώρο θα τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προνοούνται για τους εσωτερικούς χώρους, ένεκα της πανδημίας.


Το κόμμα στις εκλογές του 2016 έλαβε 25.67% με απώλειες 7,1%

ΜΚΔ και αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό από ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ πάει στις εκλογές έχοντας αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κοινοποιήσει τις θέσεις της. Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ συμμετέχουν και υποψήφιοι της Συμμαχίας Πολιτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου σημείωσε πως σαφέστατα η απουσία προσωπικής επαφής λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, επηρέασε την προεκλογική εκστρατεία. «Αναπόφευκτα δόθηκε έμφαση σε όσα μέσα μας παρείχε η τεχνολογία έτσι αξιοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κοινοποιήσουμε τις θέσεις μας στους πολίτες», ανέφερε.

Σε αυτή την αξιοποίηση όμως των ΜΚΔ έχουν προβάδισμα οι υποψήφιο νεαρότερης ηλικίας λόγω εξοικείωσης; Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, οι μεγαλύτερης ηλικίας πως εισπράττουν αυτή την προσέγγιση;

Η κ. Παναγιώτου μας λέει ότι σαφέστατα όσοι ήταν εξοικειωμένοι με τα ΜΚΔ μπόρεσαν να ακολουθήσουν πολύ πιο εύκολα τα όσα κοινοποιούσε μέσω του διαδικτύου το κόμμα.

«Παρόλα αυτά η τηλεφωνική επικοινωνία ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την επαφή μαζί τους και κύρια με όσους αδυνατούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΚΔ. Στην επικοινωνία μας τους πολίτες δίνουμε έμφαση στα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μέσα από το κοινοβουλευτικό μας έργο. Σε ότι αφορά το κυπριακό συνεχίζουμε να προβάλλουμε την σταθερή μας πορεία με γνώμονα τις μέχρι σήμερα διαχρονικά σταθερές θέσεις του κόμματος που όπως επιβεβαιώνεται με τα καινούργια δεδομένα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του βρετανικού παράγοντα, η ΔΔΟ αποτελεί την νομιμοποίηση της διχοτόμησης», ανέφερε.

Μέχρι και την ώρα που έγινε αυτή η συνέντευξη δεν είχε κοινοποιηθεί στα κόμματα πλάνο από τον Έφορο Εκλογών για το πως θα λειτουργήσουν την μέρα των εκλογών. Ό,τι και να μας κοινοποιηθεί, είπε η κ. Παναγιώτου, θα το ακολουθήσουμε εξαιτίας των μέτρων.

«Η πλήρης ενημέρωση για την μέρα των εκλογών από τον Έφορο Εκλογών ακόμα δεν έχει γίνει μέχρι αυτή την ώρα. Θα εφαρμοστούν όποια πρωτόκολλα προβλέπονται με βάση και τα διατάγματα που θα είναι σε ισχύ. Τα ΜΜΕ ναι θα έχουν πρόσβαση στο επιτελείο με βάση τα μέτρα βεβαίως», μας απάντησε.

Η ΕΔΕΚ έλαβε το 2016  6.18% με απώλειες 2,8%

Ιδιαιτερότητα η απουσία προσωπικής επαφής λέει η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών, η οποία κατέρχεται σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΕΔΕΚ, έλαβε το 2016, 6.01% και είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται κατά 6%.

Στη Συμμαχία Πολιτών θεωρούν ότι ασφαλώς η απουσία της προσωπικής επαφής ήταν η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα της υφιστάμενης προεκλογικής περιόδου αλλά εφόσον η τεχνολογία επιτρέπει την επικοινωνία με πολλούς και διάφορους τρόπους, αξιοποίησαν νέους τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες, που είχαν κυρίως ως βάση το διαδίκτυο.

«Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζαμε την προστασία της υγείας τόσο των στελεχών μας όσο και των πολιτών με τους οποίους επικοινωνούσαμε», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντώνης Αντωνίου, από το επιτελείο της Συμμαχίας.

Σημείωσε πως τα ΜΚΔ κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα, αφού εκεί μπορούσαν οι μεγάλες μάζες του πληθυσμού να πληροφορηθούν και να ενημερωθούν για τις θέσεις και δράσεις του Κινήματος.

«Λάβαμε υπόψιν έγκαιρα την πιθανότητα να έχουν προβάδισμα οι νεαρότεροι σε ηλικία υποψήφιοι, γι’ αυτό και διοργανώσαμε σεμινάρια, διαδικτυακά ή μη, αναλόγως των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν σε κάθε περίοδο, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι δίκαια τα ΜΚΔ», ανέφερε. Σε ότι αφορά τις διευθετήσεις για την μέρα των εκλογών και πως θα στηθεί το επιτελείο, μας λέχθηκε ότι θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό πλάνο της ΕΔΕΚ, με την οποία η Συμμαχία συμπορεύεται και είναι σε καθημερινή επικοινωνία για την κοινή δράση.

«Είμαστε παράλληλα σ’ επαφή με τον Έφορο Εκλογών για τα διαδικαστικά και όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε συσκέψεις όπου θα γίνουν διεξοδικές συζητήσεις και θα καταρτιστεί ένα τελικό πλάνο», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.


Χρυσό εργαλείο τα ΜΚΔ για την Αλληλεγγύη

Η Μαρίνα Χατζηκώστα , εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης μας τόνισε ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσχέρειες εξαιτίας των μέτρων που ήταν κατά καιρούς σε ισχύ,  θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέσα σε όλη τη δυσφορία της πανδημίας και των μέτρων διαχείρισης, πραγματοποιήσαμε στην Κύπρο τεχνολογικό άλμα και έγινε και το πρώτο μικρό βήμα καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

«Οι συνάξεις και οι συναθροίσεις προφανώς και μας έλειψαν, με τον ίδιο τρόπο που μας έχουν λείψει άλλωστε, όλες οι κοινωνικές επαφές. Τα χρυσά εργαλεία των ΜΚΔ, όμως, μας βοήθησαν να «συναναστραφούμε» με εναλλακτικούς τρόπους. Η προσωπική επαφή με τον κόσμο προφανώς και επηρεάζει, κυρίως για λόγους ψυχολογίας και όχι ουσίας. Σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κόσμος ήμασταν παρόντες, τηρώντας όλα τα μέτρα και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», ανέφερε.

Όπως ανέφερε η κ. Χατζηκώστα, συνάντησαν και προβλήματα αλλά και λύσεις καθώς έχουμε ήδη μπει, πλέον, σε μία νέα εποχή και έχουμε την επιλογή να συμβαδίσουμε και να εξελιχθούμε, ή να αντισταθούμε και να μείνουμε στάσιμοι.
«Το Κίνημα Αλληλεγγύη επέλεξε ξεκάθαρα την εξέλιξη και με τη σοφία των παλαιότερων και τις ικανότητες των νεότερων προχωρά δυναμικά, με αυτοπεποίθηση και έτοιμο να φέρει αλλαγές για το καλό του τόπου. Η χρήση των ΜΚΔ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των νεαρότερων ηλικιών, αντίθετα πιστεύουμε πως μεταξύ του ενεργού πληθυσμού η χρήση είναι πιο λογική και πιο αποδοτική. Με λίγα λόγια δεν αρκεί να είσαι καλός χρήστης των ΜΚΔ, αλλά να είσαι και πολιτικά σκεπτόμενος», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηκώστα, σίγουρα μέσω των ΜΚΔ μπορούμε να προσεγγίσουμε στοχευμένα πιο νεαρά άτομα, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, κάτι που η Αλληλεγγύη έπραξε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά το κατά πόσο αυτό θα μετουσιωθεί σε προσέλευση στην κάλπη, θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

«Από την άλλη, τα ΜΚΔ μας έδωσαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, να παρουσιάσουμε το έργο μας, τις θέσεις μας, να συνομιλήσουμε ζωντανά μέσω webinars, να αναδείξουμε τους υποψήφιούς μας. Αποτέλεσαν δηλαδή «χρυσό εργαλείο» σε περίοδο κατ’ οίκον περιορισμού, συνθήκη που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας.Οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν ενεργό συμμετοχή στα ΜΚΔ και σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας βρίσκεται δίπλα τους η ομάδα επικοινωνίας του Κινήματος», ανέφερε.

Το επιτελείο του Κινήματος θα συνεχίσει να λειτουργεί και ανήμερα των εκλογών, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία από την πανδημία. Τα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος Αλληλεγγύη θα μπορέσουν να υποδεχτούν εκπροσώπους των ΜΜΕ για την κάλυψη των εκλογών, παρέχοντας ασφάλεια και δεδομένου ότι τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας το επιτρέψουν, «θα είμαστε ανοικτοί και για μικρό αριθμό φίλων του Κινήματος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Για την τελετή ανακήρυξης θα τηρηθούν επίσης όλα τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί και αφορούν στις εκλογές.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα ψηφοφορίας και προσέλευσης αρχηγών κομμάτων, αναμένεται ακόμη σχετική ενημέρωση.


Η Αλληλεγγύη το 2016 έλαβε 5.24% καταγράφοντας αύξηση 5.2%

Οι έδρες των κομμάτων στην προηγούμενη Βουλή με βάση και τις ανακατατάξεις που είχαν γίνει εξαιτίας υποψηφίων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα με το οποίο είχαν εκλεγεί:
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.) 18

Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις 16

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ.) 7

Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (Κ.Σ. ΕΔΕΚ) 3

Συμμαχία Πολιτών1Αλληλεγγύη2Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 2

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) 2

Ανεξάρτητοι (κίνημα)1Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων 3

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021 - 12:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.