Δύο δισ. ευρώ από Κομισιόν για στήριξη της ανάκαμψης, του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα

Δράσεις για τη στήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα εντός και εκτός Ευρώπης, μετά την έγκριση του προγράμματος εργασίας για το πρώτο έτος του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027», ενέκρινε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2021 το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα διαθέσει έναν άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει επαγγελματίες και καλλιτέχνες από όλους τους πολιτιστικούς τομείς να αναπτύξουν διακλαδική και διασυνοριακή συνεργασία, ώστε να βρουν περισσότερες ευκαιρίες και να προσεγγίσουν νέο κοινό.

Οι δράσεις που καλύπτονται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» περιλαμβάνουν:

  • ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων και την ανάπτυξη συμπράξεων στον τομέα των εκδόσεων·
  • ενωσιακά βραβεία στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και πρωτοβουλίες για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς·
  • ενίσχυση της προσβασιμότητας και της προβολής των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων μεταξύ πλατφορμών και σε διασυνοριακό επίπεδο·
  • το Εργαστήριο Δημιουργικής Καινοτομίας — το οποίο ενθαρρύνει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη δημιουργία, τη διανομή και την προώθηση περιεχομένου μεταξύ διάφορων τομέων·
  • προώθηση του γραμματισμού στα μέσα, της πολυφωνίας και της ελευθερίας ως ευρωπαϊκών αξιών.

Η σημερινή έγκριση του προγράμματος εργασίας θέτει τα θεμέλια για τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Οι προσκλήσεις αυτές θα είναι ανοικτές σε όλους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους σχετικούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, αναφέρει.

Επιπλέον τονίζει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 2,4 δισ. ευρώ για διάστημα επτά ετών, αυξήθηκε κατά 63 % σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Στόχος του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» είναι επίσης να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των πολιτιστικών τομέων, στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους να γίνουν πιο πράσινοι, πιο ψηφιακοί και πιο συμπεριληπτικοί. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19.

Για το 2021 το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θέτει κοινούς στόχους για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα. Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διακρατική δημιουργία, στην παγκόσμια κυκλοφορία και προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, στην καινοτομία σε όλους τους τομείς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω υψηλότερων ποσοστών συγχρηματοδότησης από την ΕΕ. Όλες οι χρηματοδοτούμενες δράσεις και έργα θα πρέπει να σέβονται την ισότητα των φύλων και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της ΕΕ κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το υποπρόγραμμα MEDIA στηρίζει την ανάπτυξη και τη διανομή ταινιών και οπτικοακουστικών έργων με διεθνή απήχηση, εντός και εκτός Ευρώπης. Συμβάλλει στην καλλιέργεια ταλέντων και διαχειρίζεται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση του γραμματισμού στα μέσα, της πολυφωνίας και της ελευθερίας. Το πρόγραμμα θα εξακολουθήσει να προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021 - 14:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας
18:27
Ισπανία: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα
18:06
Αστέρας - Ολυμπιακός 0 - 2 : Κορυφή με Τικίνιο - Αγκιμπού
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand