Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος, οι 27 υιοθέτησαν συμπεράσματα για την πανδημία και το κλίμα

Το μήνυμα ότι η πορεία του εμβολιασμού προχωρά, αλλά ταυτόχρονα με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, τα κράτη μέλη οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση σε σχέση με τις μεταλλάξεις, μετέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος Μισέλ μετέφερε επίσης τη βούληση των 27 να δωρίσουν 100 εκ. δόσεις εμβολίων σε τρίτες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγική δυνατότητα των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι οι 27 χαιρετίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Κοινοβουλίου και Πορτογαλικής Προεδρίας για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid που σε συνδιασμό με τις ανανεωμένες συστάσεις του Συμβουλίου θα διευκολύνουν την επανέναρξη της κυκλοφορίας στην ΕΕ

Για μεγάλη πρόοδο σε σχέση με την πανδημία έκανε λόγο και η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ο στόχος του 70% του εμβολιασμού ως το τέλος Ιουλίου θα επιτευχθεί. Ανέφερε μάλιστα ότι η ΕΕ έχει παραλάβει 300 εκ.δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκ. εμβολιασμοί.

Η ίδια δήλωσε ότι οι 27 ελπίζουν σε έγκριση από τον ΕΜΑ για τις ηλικίεις 12-15 στο εμβόλιο της Pfizer και επεσήμανε ότι

τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις υπάρχοντες μεταλλάξεις, αλλά τόνισε και την ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση , όχι μόνο εντός στην ΕΕ όπως κάνει ο ECDC, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε σχέση με τον ψηφιακό πιστοποιητικό η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν τόνισε υπάρχει η τεχνική ετοιμότητα και έθεσε ως στόχο να ισχύσει ο Κανονισμός από τα μέσα του Ιουνίου.

Τέλος αναφέρθηκε στη δέσμευση για παροχή εμβολίων μέσω του COVAX, έκανε λόγο 1.3 δισ. δόσεις που θα παράσχουν οι ίδιες οι εταιρείε χωρίς κέρδος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για παραγωγή εμβολίων στην Αφρική .

Σε σχέση με τη συζήτηση των ηγετών για τους κλιματικούς στόχους, οι 27 αντάλλαξαν απόψεις, τόνισε ο Πρόεδρος Μισέλ και εξήγησε ότι οι 27 θα επανέλθουν στο θέμα τον Ιούνιο, μετά και τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν (15 Ιουνίου). Η Πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε προσεκτικά τις απόψεις των ηγετών και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι δεν αμφισβητούνται, αλλά ο τρόπος με τον οποίον οι χώρες θα φτάσουν τους στόχους είναι υπό συζήτηση.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαΐου 2021 - 17:41

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Ανακοινώθηκαν από την Τουρκία οι δρόμοι που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα
16:22
Λάρνακα:Εντοπισμός απομιμήσεων επώνυμων ειδών ένδυσης σε υποστατικό
16:15
Μη παραδοχή 50χρονου σε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου στην Πάφο
16:04
Ερντογάν: Η αναβίωση του διαλόγου με την Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα την ευημερία και την επίλυση ζητημάτων
16:00
Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών τους
15:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand