Λευκορωσία: Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια θεωρεί ότι ο συλληφθείς δημοσιογράφος υπέστη βασανιστήρια

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε σήμερα ότι αναμφίβολα ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς υπέστη βασανιστήρια και ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χθες ο συλληφθείς δημοσιογράφος λέει ότι είναι καλά στην υγεία του, κάτι το οποίο απέρριψαν άμεσα οι σύμμαχοί του λέγοντας ότι ο Προτασέβιτς υποχρεώθηκε να το πει.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, Πάβελ Σεβέρινετς και έξι άλλοι αντιφρονούντες καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης από 4 ως 7 χρόνια, όπως είπαν δημοσιογράφοι του AFP που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Η δίκη και των επτά διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών από τα μέσα Μαϊου στην πόλη Μόγκιλεφ της ανατολικής Λευκορωσίας με την κατηγορία της συμμετοχής σε "μαζικές ταραχές", μια αναφορά στο κίνημα διαμαρτυρίας το 2020, το οποίο κατεστάλη από τις καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση για επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας, η οποία κατηγορείται για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair με στόχο την σύλληψη του 26χρονου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, ο οποίος επέβαινε στην πτήση.

Ο Σεβέρινετς, ο οποίος είναι αρχηγός του κόμματος "Λευκορωσική Χριστιανική Δημοκρατία", ενός πολιτικού σχηματισμού που ωστόσο δεν είναι καταχωρισμένος, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2020 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Ο ίδιος, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει τρία χρόνια φυλάκισης την περίοδο του 2010 για τον πολιτικό του ακτιβισμό, βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και 11 μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και του φθινοπώρου κατά της επανεκλογής του Αλεξαντρ Λουκασένκο στην προεδρία.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, και χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές του Αυγούστου 2020 αποτέλεσμα νοθείας. Σήμερα έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ και την G7 (τις περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου) να αυξήσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Λουκασένκο.

Έπειτα από συνομιλία της με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν η Τιχανόφσκαγια έκανε έκκληση μέσω Twitter "οι ΗΠΑ να απομονώσουν το καθεστώς (Λουκασένκο) και να πιέσουν με την επιβολή κυρώσεων".

Επίσης η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου, η οποία αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία, σε μήνυμά της που ανήρτησε στο Telegram αξιώνει "την συμμετοχή των λευκορωσικών δημοκρατικών δυνάμεων στην G7", η σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11-13 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαΐου 2021 - 13:50

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.