Εξαιρετικά σπάνια η σοβαρή παρενέργεια από 2η δόση εμβολίου, λέει η Παναγιωτοπούλου

Εξαιρετικά σπάνιο η 2η δόση εμβολίου να επιφέρει σοβαρή παρενέργεια, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δεν παρουσιάστηκε καμιά σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια μετά από τη λήψη της 1ης δόσης, η πιθανότητα να πάθει κάποιος σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια στη 2η δόση είναι απειροελάχιστη.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως η μόνη περίπτωση που η 2η δόση αντενδείκνυται είναι αν κάποιος πάθει θρόμβωση και θρομβοπενία, μετά τη λήψη της 1ης δόσης.

Να προχωρήσουν με τη 2η δόση και τα άτομα που έχουν ιστορικό

Επίσης, τόνισε πως ακόμα και άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση και είχαν πριν τη λήψη της κάποιο ιστορικό θρομβώσεων θα πρέπει να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση, γιατί αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους αυτό έχει συνέπεια και στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Από τη στιγμή που δεν παρουσιάστηκε καμιά σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια (θρομβώσεις, πάρεση προσώπου, έντονες γαστρεντερικές διαταραχές, νευρολογικά συμπτώματα) τότε η 2η δόση είναι εξαιρετικά σπάνιο να επιφέρει σοβαρή παρενέργεια», σημείωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Ο ΕΜΑ δεν διακινδυνεύει την υπόληψή του

Αναφερόμενη περαιτέρω στο θέμα, είπε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι μια καθ’ ύλη αρμόδια επιστημονική αρχή και δεν διακινδυνεύει ούτε την υπόληψη του, ούτε την επιστημονικότητα του, για να προσθέσει πως «εάν συνέβαινε κάτι το οποίο θα ήταν αμφίβολο και υπήρχε κάποια υπόνοια, σίγουρα θα το σταματούσε το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές επιστημόνων στην Κύπρο, οι οποίοι θέτουν θέμα ηλικιακού περιορισμού για το συγκεκριμένο εμβόλιο και αν το Υπουργείο Υγείας κάνει δεύτερες σκέψεις για διαφοροποίηση των οδηγιών χρήσης του AstraZeneca, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών τόνισε εμφατικά πως δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις, εξηγώντας ότι ο ΕΜΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Το Υπουργείο εμμένει στις συστάσεις του ΕΜΑ

Επιπλέον, είπε πως η Κύπρος κινείται με αυτά τα δεδομένα και εμμένει στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, εκτός, σημείωσε, και αν ο Οργανισμός αλλάξει συστάσεις.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Κύπρος παρέχει το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου, που καμία άλλη χώρα εντός και εκτός ΕΕ, το παρέχει, ενώ ενθάρρυνε εκ νέου την αναφορά των παρενεργειών με τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και την αποστολή στις φαρμακευτικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι στις αναφορές των παρενεργειών.

Εκπαιδευμένοι οι Επαγγελματίες Υγείας

Εξάλλου, ανέφερε πως όλοι οι επαγγελματίες υγείας, οι προσωπικοί γιατροί, οι επαγγελματίες υγείας των εμβολιαστικών κέντρων, οι αιματολόγοι στις πρώτες βοήθειες και όλα τα μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα με ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ αναφορικά στα συμπτώματα της θρομβοεμβολής ή και της θρομβοπενίας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σε όλους τους γιατρούς μέσω του ΠΙΣ είχε σταλεί ηλεκτρονικός σύνδεσμος, για εύκολη πρόσβαση στα επίσημα εγκεκριμένα κλινικά και συνταγογραφικά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων εμβολίων, άρα όλοι οι γιατροί είναι ενήμεροι για το τι γίνεται με ενδείξεις και αντενδείξεις του κάθε εμβολίου.

Στο μεταξύ, η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρει πως οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σχετικά με παρενέργειες, που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν, στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και στο τηλέφωνο 22608607, για παροχή συμβουλών και αναφορά πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς παρενέργειες

«Πρέπει να έχουμε κατά νου», είπε, «ότι δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο χωρίς παρενέργειες. Και το πιο απλό φάρμακο εάν το δίναμε μαζικά σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα παρουσιαζόταν παρενέργεια», είπε.

Σε σχέση με μεγάλο αριθμό πολιτών, που κάνει δεύτερες σκέψεις να προχωρήσει με τη 2η δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι «εάν δεν προχωρήσει με τη 2η δόση δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του και αυτό έχει συνέπεια και στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου», για να συμπληρώσει πως «πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει, αφού ο κίνδυνος του ινδικού στελέχους καιροφυλακτεί».

Εξήγησε πως η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία χωρών υψηλού κινδύνου και παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημερών, αναφορικά με τη μείωση των θετικών κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, εντούτοις ο κίνδυνος νόσησης με Covid 19 εξακολουθεί να υφίσταται.

Σε καλή κατάσταση η 40χρονη, δεν τεκμηριώνεται το θρομβοεμβολικό επεισόδιο με 39χρονη

Ερωτηθείσα για την κατάσταση υγεία της 40χρονης που βρίσκεται από την Κυριακή σε νοσηλεία, λόγω σοβαρού θρομβοεμβολικού περιστατικού, έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca , η κ. Παναγιωτοπούλου διαβεβαίωσε πως η κατάσταση της παραμένει καλή, ένεκα της άμεσης δράσης των γιατρών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περίπτωση της 39χρονης που απεβίωσε ύστερα από θρομβοεμβολικό περιστατικό, έπειτα από εμβολιασμό με το AstraZeneca, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε πως δεν τεκμηριώνεται ότι το θρομβοεμβολικό επεισόδιο συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Εξάλλου, σημείωσε ότι θρομβοεμβολικά επεισόδια συμβαίνουν και στον γενικό πληθυσμό, χωρίς εμβολιασμό, για να συμπληρώσει ότι η αναφορά για το περιστατικό έχει υποβληθεί στον ΕΜΑ και εξετάζεται μαζί με άλλα παρόμοια ύποπτα περιστατικά από όλη την Ευρώπη.

Κατέληξε, λέγοντας ότι με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών οι πιθανότητες να δούμε σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες από όλα τα εμβόλια είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.