Ερχιουρμάν: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν είπε σε δηλώσεις του ότι μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία η οποία δίνει ισχύ στα ιδρυτικά κράτη.

Ο Ερχιουρμάν, σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, έκανε αυτές τις δηλώσεις σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, όπου αναφέρθηκε στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία σύμφωνα με τον Ερχουρμάν, είναι μια δομή που μπορεί να συμφωνηθεί αφού η πολιτική ισότητα εφαρμόζεται πλήρως εντός της δομής του ομοσπονδιακού κράτους.

Ανάφερε ακόμα πως πρόκειται για θέση που εντός των παραμέτρων που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και σημείωσε πως στο σημείο που φτάσαμε αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ρεαλιστική λύση.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι συνεχίζει να παρακάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε επίσης πως λόγω λαθών που έγιναν εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς παρουσιάζεται ο Αναστασιάδης ως η πλευρά που θέλει την λύση.

Κάλεσε επίσης τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να συναντηθεί με διάφορες πλευρές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που εκπροσωπούν τον «λαό» και να αντιληφθεί και τις δικές τους θέσεις. Ο Ερχουρμάν κατηγόρησε επίσης τον Τατάρ για την στάση του «ειδήμονα» που έχει και τις δηλώσεις τους ότι όλοι είναι αναγκασμένοι να τον υποστηρίζουν και δήλωσε πως αυτό δεν είναι δημοκρατικό και πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρει μια κοινή συνισταμένη με όλους. Επανέλαβε επίσης πως ο Τατάρ έδειξε έλλειψη σεβασμού με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα στην Γενεύη.

Ο Ερχιουρμάν είπε επίσης πως η συνάντηση της Γενεύης που έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ προκαλεί ερωτήματα, αφού οι θέσεις και των δύο πλευρών ήταν γνωστές και ήταν απομακρυσμένη η πιθανότητα να βρεθεί κοινό έδαφος. Επεσήμανε επίσης πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες και λόγω της πανδημίας για την σύγκλιση της διάσκεψης.

Για το ενδεχόμενο νέας άτυπης συνάντησης μέσα στους επόμενους 3 μήνες, είπε πως αναμένει ότι θα υπάρξει κινητικότητα λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, της συνόδου της ΕΕ αλλά και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2021 - 18:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
"Πέταξαν" στους τελικούς της Ανατολής οι Χοκς, 103-96 μέσα στη Φιλαδέλφεια
10:49
Τόκιο 2020: Δέκα χιλιάδες θεατές ή 50% της χωρητικότητας των σταδίων στους Ολυμπιακούς
10:46
Η Κολομβία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19
10:45
Κόπα Αμέρικα: Νίκη και κορυφή η Αργεντινή, έμειναν στο 1-1 η Χιλή με την Ουρουγουάη
10:43
Πρώτη Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαικής Ένωσης
10:39
Το απόλυτο Βελγίου - Ολλανδίας, οι μεγάλες προκρίσεις Δανίας και Αυστρίας και τα ζευγάρια στους "16"
10:27
Στον ανακριτή ο καθ΄ομολογίαν συζυγοκτόνος της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά
10:27
Συμπερίληψη ενδεικτικού κόστους υπηρεσιών υγείας στην ηλεκτρονική ενημέρωση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ΓεΣΥ
10:13
Με την Τζέιν Χολ Λουτ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
10:00
Ανάσα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω μεγάλου αριθμού κρατήσεων κατά το τριήμερο του κατακλυσμού
09:56
Έντονη ανησυχία για το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού
09:54
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχτηκε το κατηγορητήριο για κλείσιμο HDP
09:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand