Ένα εκατ. περιστατικά καρκίνου στην Ευρώπη δεν έτυχαν διάγνωσης λόγω της Covid-19

Σε πρόσφατη έρευνα του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου (ECO) σε συνεργασία με το IQVIA, παρουσίασαν ότι περίπου γύρω στο ένα εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου στην Ευρώπη δεν έτυχαν διάγνωσης ως αποτέλεσμα της επίδρασης της Covid-19.

Τα στοιχεία παραθέτει ο Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Μέρας Νοσηλευτή Ογκολογίας που είναι η 18η Μαΐου κάθε έτους.

Σημειώνει ότι οι εορτασμοί φέτος στοχεύουν στην προώθηση  της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου.

Άλλα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου αφορούσαν εκτιμήσεις ότι 100 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας σε καθυστερημένες διαγνώσεις μεταγενέστερου σταδίου της νόσου, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί  σε επιδείνωση  του επίπεδου ποιότητας ζωής και μείωση του προσδόκιμου συνολικής επιβίωσης.

Αναφορά έγινε και σε εκτιμήσεις ότι, μέχρι και ένα στα δυο άτομα με ενδείξεις πιθανών συμπτωμάτων καρκίνου δεν παραπέμφθηκαν επειγόντως για διάγνωση και ότι ένας στους πέντε καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην λαμβάνουν  τη αναγκαία χειρουργική ή χημειοθεραπευτική φροντίδα που χρειάζονται.

Μπορεί η πανδημία της covid-19 να παραμένει, δεν παύει όμως και ο καρκίνος να αποτελεί τεράστιας σημασίας και  πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας.

Ως Νοσηλευτές Ογκολογίας-Αιματολογίας, παράλληλα με τον αγώνα μας κατά της covid-19, συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε και να εκπαιδεύουμε την κοινωνία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης με καρκίνο, σημειώνει η ΠΑΣΥΝΜ.

«Προωθούμε την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της διατροφής και αποχή από το κάπνισμα. Ενθαρρύνουμε την πρόσβαση σε όλους τους ενδεδειγμένους προσυμπτωματικούς ελέγχους και συμβουλεύουμε για έγκαιρη αναφορά συμπτωμάτων.Επίσης παροτρύνουμε τους επιζώντες από καρκίνο, να προσέρχονται στις καθορισμένες επισκέψεις παρακολούθησης από ιατρό,  ως μέτρο έγκαιρης διάγνωσης υποτροπής ή εμφάνισης δευτερογενούς καρκίνου», προστίθεται

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand