ΕΕ και ΗΠΑ ξεκινούν διάλογο για να καταλήξουν σε λύση σχετικά με την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου

ΕΕ και ΗΠΑ ξεκινούν διάλογο για να καταλήξουν σε λύση σχετικά με την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αποφασίζοντας ταυτόχρονα να αναβάλουν την προγραμματισμένη επιβολή δασμών από την πλευρά της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών τον ΠΕΟ Κάθριν Τάι και η Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Μ. Ραϊμόντο ανακοίνωσαν "την έναρξη συζητήσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου".

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη για "αποτελεσματικές λύσεις που διατηρούν τις κρίσιμες βιομηχανίες μας, και συμφώνησαν να σχεδιάσουν μια πορεία που θα τερματίσει τις διαφορές του ΠΟΕ μετά την εφαρμογή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από την ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 232".

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, η Εκπρόσωπος και η Υπουργός αναγνώρισαν τον αντίκτυπο στις βιομηχανίες τους που απορρέουν από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τρίτα μέρη.

"Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από αυτή την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελούν σοβαρή απειλή για τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ και των ΗΠΑ που προσανατολίζονται στην αγορά και τους εργαζομένους σε αυτές τις βιομηχανίες", αναφέρουν.

Συμφώνησαν δε ότι, "καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σύμμαχοι και εταίροι, που μοιράζονται παρόμοια συμφέροντα εθνικής ασφάλειας με δημοκρατικές οικονομίες της αγοράς, μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν υψηλά πρότυπα, να αντιμετωπίσουν κοινές ανησυχίες και να συγκρατήσουν χώρες όπως η Κίνα που υποστηρίζουν στρεβλώσεις του εμπορίου πολιτικές για λογαριασμό".

Συμφώνησαν επίσης "να ξεκινήσουν συζητήσεις για την αμοιβαία επίλυση των ανησυχιών σε αυτόν τον τομέα που αφορούν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμινίου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων εμπορικών μέτρων, για τη διατήρηση των κρίσιμων βιομηχανιών μας", αναφέρουν.

"Για να διασφαλιστεί το πιο εποικοδομητικό περιβάλλον για αυτές τις κοινές προσπάθειες, συμφώνησαν να αποφύγουν αλλαγές σε αυτά τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά το διμερές εμπόριο. Δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις συζητήσεις ταχέως για να βρουν λύσεις πριν από το τέλος του έτους που θα δείξουν πώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα ικανότητα, να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου και να ενισχύσουν τη δημοκρατική μας συμμαχία", καταλήγουν στην κοινή δήλωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαΐου 2021 - 13:38

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand