Προάγουμε την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης

Τη θέση ότι η Κύπρος, σε συντονισμό με χώρες της περιοχής, προάγει την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ το Δελφών.

Συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Φόρουμ, με τίτλο «Ειρήνη και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε τη σημασία των συνεργιών στην περιοχή με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες.

«Στο αφήγημα της διαρκούς αναταραχής υπάρχει και κάτι που μπορεί να το ανατρέψει. Υπάρχουν και ομοούσιες χώρες στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Προάγουμε την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δρόμος της μονομέρειας δεν είναι παραγωγικός, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από την Τουρκία να προχωρήσουν σε διμερείς συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διαφορετικά να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο. «Να δείξουμε όλοι όραμα και πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε ως λύση τη μονομέρεια. Ζητήσαμε από την Τουρκία να αρχίζει διμερείς συζητήσεις για την ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, αλλιώς ζητήσαμε να πάμε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο», ανέφερε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή ραγδαίων αλλαγών κατά τα τελευταία χρόνια, εντός της οποίας η σταθερότητα αποτελεί ένα κεντρικό διακύβευμα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ανατολική Μεσόγειος στη διεθνή πολιτική σκηνή. Τόνισε τη σημασία αμοιβαίου σεβασμού των κανόνων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία επιχειρεί να εξαιρεθεί από την τήρησή τους.

Αναφερόμενος στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία, βάσει πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι σε περίπτωση μη επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, σημαντικό είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης αυτών των διαφορών. «Αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Άγκυρα ήταν πολύ χρήσιμη για να ακουστούν οι απόψεις», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι έχει καλέσει στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έχει καταρχάς αποδεχτεί την πρόσκληση.

Στη συνεδρίαση του Φόρουμ των Δελφών συμμετείχαν ακόμα η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο και ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand