Οικονομική βοήθεια ύψους 2.004.600 ευρώ για γεωργούς, ενέκρινε το Υπουργικό

Την καταβολή οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 2.004.600 ευρώ, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο σε γεωργούς, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τις καλλιεργητικές περιόδους 2019–2020 και 2020.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, η καταβολή ενισχύσεων κρίθηκε σκόπιμη, καθώς μεγάλος αριθμός γεωργών επηρεάστηκε από τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες φυλλοβόλων, εσπεριδοειδών και μπανάνας, κατά τις πιο πάνω καλλιεργητικές περιόδους. Οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και συμμερίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της γεωργίας, τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών όσο και της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει τη διάθεση αγροτικών προϊόντων στον τομέα της εστίασης και τον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

"Από την αρχή υπήρξε ανταπόκριση και σημαντική στήριξη σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, μέσα από διαδοχικά πακέτα στήριξης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί και έχουν εφαρμοστεί γύρω στα 30 μέτρα στήριξης των αγροτών, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ, επιπρόσθετα των ποσών που διατέθηκαν μέσα από Σχέδια των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας"| αναφέρεται.

Προστίθεται πως τα εν λόγω μέτρα ήταν αποτέλεσμα συζήτησης και συνδιαμόρφωσης με όλες τις αγροτικές οργανώσεις και αντικατοπτρίζουν την πραγματική προσπάθεια ανταπόκρισης της Πολιτείας στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου, βάσει των διαθέσιμων πόρων.

"Ειδικά για στήριξη των πατατοπαραγωγών, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, είχαν διατεθεί 1,8 εκ. ευρώ. Πρόσφατα, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ, για το οποίο θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που έχει γίνει. Στις 25 Μαΐου, θα ανοίξει η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ώστε οι πατατοπαραγωγοί να λάβουν τη στήριξη που τους αναλογεί", αναφέρεται.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων Υπουργών Γεωργίας και Μεταφορών επισπεύσθηκε η εξαγωγή 1.900 τόνων πατατών που φορτώθηκαν χθες σε πλοίο και μεταφέρονται για εμπορία στο εξωτερικό, γεγονός που στέλνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανοίγματος των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

"Με την πεποίθηση ότι σύντομα θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας, μέσα από την ανάκαμψη και το άνοιγμα της οικονομίας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να στηρίζει τον ευρύτερο πρωτογενή τομέα αλλά και όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2021 - 14:11

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand