Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής

Την επίσπευση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 50 ετών και στους πιο ευπαθείς ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο μέτρων για συγκράτηση της διασποράς της ινδικής παραλλαγής.

Στο εξής η δεύτερη δόση σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών θα χορηγείται οκτώ εβδομάδες μετά από την πρώτη δόση αντί για 12 εβδομάδες αργότερα, όπως ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι η αλλαγή στρατηγικής αφορά περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός περιέγραψε ανήσυχος τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ινδική παραλλαγή, της οποίας συνολικά έχουν εντοπιστεί 1.313 κρούσματα στο Ην. Βασίλειο, κυρίως στη ΒΔ Αγγλία. Σε ορισμένες περιοχές του ευρύτερου Μάντσεστερ, όπως στο Μπόλτον, έχει ήδη αρχίσει πρόγραμμα μαζικότερων διαγνωστικών τεστ.

Ο κ. Τζόνσον εξήγησε ότι η ινδική παραλλαγή πιστεύεται πως είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή του Κεντ, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο πιο μεταδοτική είναι.

Όπως πρόσθεσε, αν η διαφορά είναι οριακή, τότε μπορεί να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Αν όμως η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο μεταδοτική, τότε ίσως χρειαστούν «δύσκολες αποφάσεις».

Για την ώρα, συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης πίεσης στο σύστημα υγείας, επομένως το επόμενο βήμα χαλάρωσης των περιορισμών την προσεχή Δευτέρα θα υλοποιηθεί όπως έχει εξαγγελθεί.

Ωστόσο, η υλοποίηση του επόμενου και τελικού βήματος με την πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου θα μπορούσε να καταστεί πολύ πιο δύσκολη, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. «Η κούρσα μεταξύ των εμβολιασμών και του ιού ίσως γίνει πιο στενή», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand