Αναγκαία η κοπή λεύκων στην Λεωφόρο Ευρώπης - Φυτεύθηκαν 160 νέα δέντρα, λέει ο Δήμος Πάφου

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει ο Δήμος Πάφου την κοπή των δένδρων λεύκας, που βρίσκονται επί της λεωφόρου Ευρώπης. Ο Δήμος προχώρησε στη φύτευση 160 νέων δέντρων πεύκης, κυπαρισσιού, ελιάς, χαρουπιάς και μουριάς κατά μήκος των χώρων πρασίνου της λεωφόρου Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πάφου και το Τμήμα Δασών προχώρησαν σε αξιολόγηση των δένδρων λεύκας, γένους Populus Alba, που βρίσκονται επί της λεωφόρου Ευρώπης και φυτεύτηκαν το 1998.

Κατά την αξιολόγηση, προστίθεται, διαπιστώθηκε ότι τα δένδρα παρουσίαζαν εκτεταμένη ξήρανση και σήψη σε ποσοστό πέραν του 80% σε κάθε δένδρο, η οποία οφείλονταν σε προσβολή από παθογόνους οργανισμούς που προκαλούν εκτεταμένη νέκρωση των ιστών και, κατά συνέπεια, ήταν επιβεβλημένη η κοπή τους. 

Επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και το Τμήμα Δασών δεν προχώρησαν στην κοπή των δένδρων κατά τους χειμερινούς μήνες αναμένοντας την περίοδο βλάστησης των φύλλων προκειμένου να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η κατάσταση των εν λόγω λευκών, προτού αποφασιστεί η υλοτόμησή τους. 

Σημειώνεται ότι η επιλογή, πριν από χρόνια, του συγκεκριμένου είδους λεύκας για φύτευση στην εν λόγω περιοχή ήταν μη ενδεδειγμένη, καθώς το είδος αυτό χρειάζεται μεγάλο υψόμετρο, ιδιαίτερα υγρά εδάφη και χαμηλές θερμοκρασίες για να έχει υγιή ανάπτυξη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Τμήμα Δασών.

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει την λύπη του  για την εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν ωστόσο αναγκαία. Ταυτόχρονα, λέει ότι προχώρησε στη φύτευση 160 νέων δέντρων πεύκης, κυπαρισσιού, ελιάς, χαρουπιάς και μουριάς κατά μήκος των χώρων πρασίνου της λεωφόρου Ευρώπης.

«Ο Δήμος απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανυπόστατες κατηγορίες τις οποίες εκτοξεύουν κατά καιρούς ορισμένοι λαϊκίζοντες σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις υπό το περίβλημα του `περιβαλλοντιστή`. Είναι φυσιολογικό σε μία πόλη που διαθέτει πέρα των 60.000 δένδρων, κάποια από αυτά να κλείνουν τον κύκλο της ζωής τους και να αντικαθίστανται με νέα» αναφέρεται.

Τα τελευταία χρόνια, προστίθεται, ο Δήμος Πάφου έχει έμπρακτα αποδείξει την έγνοια του για το περιβάλλον και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη. Μέχρι σήμερα, λέει, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 4.000 νέα δένδρα, καθώς και πολλές χιλιάδες θάμνοι και λουλούδια, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός δένδρων θα φυτευτεί στα μεγάλα αστικά πάρκα που δημιουργούνται, όπως το Πάρκο Χρωμάτων και τα δύο Γραμμικά Πάρκα περιφερειακά της πόλης. 

Η προσπάθεια εμπλουτισμού και συντήρησης του πρασίνου συνεχίζεται καθημερινά σε όλους τους υπαίθριους χώρους της Πάφου, ενώ έχουν αναβαθμιστεί περισσότερα από 20 πάρκα και 40 χώροι πρασίνου. Ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει τα αποτελέσματα με μια απλή περιδιάβαση στην πόλη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2021 - 14:14

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο αντισωμάτων των GSK-Vir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θανάτου σε ασθενείς με Covid-19
17:27
Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
17:00
Για «ταλαιπωρία και καθυστερήσεις» στα διεθνή ταξίδια φέτος προειδοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον
16:40
Επίσκεψη Λουτ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη - ΓΓ ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα
16:11
Ελλάδα: Δύο νεκροί από συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Ηλεία
16:00
Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
15:16
Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι: Είναι εκτός θέματος οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand