Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου

Εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο, απαρχαιωμένο και κανονιστικό πλαίσιο της περί Πετρελαιοειδών νομοθεσίας για το υγραέριο. Πλέον θα καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας και θα προβλέπονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου.  

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τρία νομοθετήματα που αποτελούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου.

Μέσω των νέων Κανονισμών εισάγεται νέο βελτιωμένο και εκσυγχρονισμένο Σύστημα Ελέγχου, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η κατάλληλη και ασφαλής λειτουργία των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους.

Επιπρόσθετα ρυθμίζονται και θεσμοθετούνται οι υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών Υγραερίου και των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, δηλαδή του Εγκαταστάτη Υγραερίου και του Προμηθευτή Υγραερίου.  Ο περιοδικός έλεγχος των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου θα γίνεται από Εξουσιοδοτημένους Ελεγκτές Υγραερίου.

Οι Εγκαταστάτες Υγραερίου και οι Εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές Υγραερίου (προσοντούχα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα) θα εγκρίνονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με κριτήρια που επίσης καθορίζονται στους Κανονισμούς.Ο περιοδικός έλεγχος των δεξαμενών υγραερίου θα συνεχίσει να γίνεται από τους Οργανισμούς Ελέγχου, των οποίων τα κριτήρια έγκρισης αναβαθμίζονται στους νέους Κανονισμούς.

Σύμφωνα με τους νέους Κανονισμούς, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα ασκεί εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το υγραέριο.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανακοίνωση του "Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη της απαιτούμενης υποδομής με εγκρίσεις των επαγγελματιών που θα αναλάβουν τους τεχνικούς ελέγχους και άλλες δραστηριότητες για το υγραέριο."

Σύντομα θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση και παράλληλα θα γίνει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με την οποία θα καλούνται τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται και ικανοποιούν τα κριτήρια που καθορίζονται στους Κανονισμούς να υποβάλουν αίτηση για έγκριση είτε ως Εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές Υγραερίου είτε ως Εγκαταστάτες Υγραερίου.

Όταν η υποδομή ετοιμαστεί, η πλήρης εφαρμογή των Κανονισμών θα γίνει με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίησης του Υπουργικού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του συνόλου των προνοιών των Κανονισμών.  Επίσης, με Γνωστοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν σε ταυτόχρονη ισχύ όλες οι πρόνοιες των πιο πάνω τροποποιητικών νομοθεσιών της περί Πετρελαιοειδών νομοθεσίας (Νόμος και Κανονισμοί) ώστε να απενεργοποιηθούν σ’ αυτήν οι σχετικές με το υγραέριο

Τα τρία νομοθετήματα που αποτελούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου είναι:

  1. Ο περί Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 (Ν. 85(I)/2021, 5.5.2021)
  2. Οι περί Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021 (Κ.Δ.Π. 188/2021, 7.5.2021) και
  3. Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εγκατάσταση, Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Εγκαταστάσεων Υγραερίου) Κανονισμοί του 2021 (Κ.Δ.Π. 189/2021, 7.5.2021).

Οι πιο πάνω νομοθεσίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

συντάκτης: RIKNEWS team

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μαΐου 2021 - 09:53

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περισσότερες από τα εξιτήρια, οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων με κόβιτ
09:21
Διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αναμένει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης
09:17
Μαρία Κολιού:Η νέα αύξηση των κρυσμάτων κορονοιού στην Κύπρο ξεκίνησε από τα μπαράκια των παραλιακών πόλεων
09:12
Την πραγματοποίηση δυναμικής εκστρατείας ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, προτείνει ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής ετιαρείας
09:09
Ελενα Παναγιωτοπούλου.:Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος θωράκισης έναντι του ιού
09:05
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand