Προσφέροντας πατάτες και γαρύφαλλα διαμαρτυρήθηκαν πατατοπαραγωγοί Αμμοχώστου

Προσφέροντας πατάτες και γαρύφαλλα σε διερχόμενα αυτοκίνητα, διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διάθεση των προϊόντων τους, πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Οι παραγωγοί με τα τρακτέρ τους και τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, μετέβησαν στον αυτοκινητόδρομο από τη Λάρνακα προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στην έξοδο Ξυλοφάγου σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα, ενημέρωναν τους οδηγούς για τα προβλήματά τους και τους πρόσφεραν ένα γαρύφαλλο και ένα σάκο πατάτες σε συσκευασία εξαγωγής.

Σε δηλώσεις του ο πατατοπαραγωγός Ανδρέας Διοικητής είπε πως «τα προβλήματα της πατατοκαλλιέργειας είναι πολλά, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα και πιο συγκεκριμένα της μη διάθεσης των πατατών και την ανομβρία. Εδώ και ένα μήνα οι πατάτες συσκευάζονται, μπαίνουν σε κοντέινερ – ψυγεία, μεταφέρονται στη Γερμανία όπου αποθηκεύονται», αλλά επειδή οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί, μένουν αδιάθετες.

Πρόσθεσε ότι «οι πατάτες στις αποθήκες της Γερμανίας άρχισαν να «φυτρώνουν, να βλαστούν» και θα χρειαστούμε 50 με 100 περίπου ευρώ τον τόνο για να τις πετάξουμε». Αυτή την εποχή είναι στη μέση της εκρίζωσης των πατατών από τα χωράφια, είπε και σημείωσε πως «απ’ ό,τι φαίνεται και αυτή η σοδειά θα παραμείνει απούλητη και θα αναγκαστούμε να την πετάξουμε».

Κληθείς να αναφέρει τα αιτήματα τους, ο κ. Διοικητής απάντησε πως «ζητούμε από το κράτος, όπως βοήθησε όλους τους επαγγελματίες και παραγωγούς να αποζημιώσει και εμάς για να μην καταστραφούμε». Το κράτος μπορεί να τους δώσει οικονομική βοήθεια, είπε και σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι σε διάφορα κράτη της Ευρώπης ακούμε ότι δίνονται υψηλές αποζημιώσεις στους παραγωγούς, στην Κύπρο δεν έχουμε λάβει τίποτε».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «μας έχουν υποσχεθεί πως τον Ιούνιο θα λάβουμε αποζημίωση περίπου 70 ευρώ το δεκάριο για την περσινή χρονιά, που υπήρχε lockdown λόγω κορονοϊού». Ωστόσο αυτό το ποσό δεν είναι ικανοποιητικό είπε προσθέτοντας ότι «ο λόγος που οι πατάτες δεν πουλήθηκαν είναι επειδή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που αποστέλλονται τα προϊόντα μας ήταν σε lockdown, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Βρετανία και η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Ανδρέας Σπυρίδης είπε πως «λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη οι πατάτες μας δεν έχουν πουληθεί και ζητούμε τη στήριξη του κράτους. Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα στις χώρες – μέλη της, για να στηριχθούν διάφοροι τομείς της γεωργίας, αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε το ένα δέκατο από αυτά που πρέπει να λάβουμε».

Πρόσθεσε ότι «ζητούμε να μάθουμε πόσα λεφτά πήρε το κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την γεωργία, λόγω του κορονοϊού και να μας πει πού τα έχει δώσει». Μέχρι στιγμής πήραν μηδαμινά ποσά, περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ, είπε αναφέροντας πως «γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι πατατοπαραγωγοί έχουν λάβει γύρω στα 250 – 270 ευρώ το δεκάριο, αντί 70 που δίνει μας δίνει η κυβέρνηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech
15:28
Ανάμεσα στις 25 καλύτερες της Ευρώπης οι παραλίες Fig Tree Bay και Nissi Beach, σύμφωνα με Trip Advisor
15:12
Νέα NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο εξέδωσε η Τουρκία
15:07
Ελλάδα: Στις 18:00 οι ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
15:00
YΠΕΣ:Η επόμενη ημέρα της πανδημίας εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τις εξαρτήσεις
14:52
Ουάσινγκτον – Βερολίνο ζητούν αποχώρηση των μισθοφόρων από τη Λιβύη
14:44
Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας σε συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Πρέσβη της Κίνας
14:36
Ισραήλ: Ακόμη και εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες σε καραντίνα λόγω στελέχους Δέλτα
14:18
Τις θέσεις της ιταλικής Κυβέρνησης ενόψει Συνόδου Κορυφής ΕΕ παρουσίασε ο Ντράγκι
14:15
Φίλιπ Λέιν (EKT): Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική του
14:05
Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό
13:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand