Γερμανία: Νέοι κανονισμοί από σήμερα για την είσοδο στη χώρα

Χωρίς την υποχρέωση παραμονής σε προληπτική καραντίνα θα μπορούν στο εξής να ταξιδεύουν στην Γερμανία όσοι προέρχονται από «περιοχές κινδύνου», εφόσον είτε έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 είτε απόδειξη ότι έχουν αναρρώσει από τη νόσο είτε είναι σε θέση να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό το αργότερο 48 ώρες μετά την άφιξή τους, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση.

Αυστηρότεροι κανόνες εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν για όσους προέρχονται από περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» ή από περιοχή «παραλλαγών» του βασικού στελέχους του κορονοϊού. Για τους πρώτους εξακολουθεί να ισχύει επιπλέον η υποχρέωση για παραμονή σε δεκαήμερη καραντίνα, ενώ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβασή τους. Πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στην Γερμανία, μπορούν ωστόσο να υποβληθούν σε τεστ και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγούν από την περαιτέρω υποχρέωση της καραντίνας. Αντιθέτως, όσοι φθάνουν στην Γερμανία από «περιοχή παραλλαγών» πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση, αλλά και να μείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ενώ δεν τους δίδεται η δυνατότητα να την διακόψουν νωρίτερα, με αρνητικό τεστ.

Οι «περιοχές κινδύνου», στις οποίες αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται και η Ελλάδα μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι περιοχές όπου τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται. Ως περιοχή «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» χαρακτηρίζεται μια περιοχή όταν ο δείκτης υπερβεί το 200 και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, ενώ οι περιοχές «παραλλαγών» είναι εκείνες στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού. Όλες οι κατηγορίες καταγράφονται από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του (www.rki.de). Ενδεικτικά, στις περιοχές «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Τουρκία και η Κύπρος, ενώ στις περιοχές «παραλλαγών» ανήκουν η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Από τις περιοχές «κινδύνου» αφαιρέθηκαν πρόσφατα η Αλβανία και η Μάλτα, καθώς και περιοχές της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και οι Παρθένες Νήσοι οι Νήσοι Φώκλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ακόμη ότι «εμβολιασμένος» θεωρείται κάποιος, ο οποίος έχει εμβολιαστεί με ένα από τα αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ εμβόλια (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) και το πιστοποιητικό πρέπει να είναι γραμμένο στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα ιταλικά. Ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ οι αποθεραπευθέντες πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν περάσει 28 ημέρες έως έξι μήνες από θετικό τεστ. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αποδεκτά γίνονται τα μοριακά (PCR, LAMP, TMA), αλλά και τα τεστ αντιγόνου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ και έχουν διενεργηθεί από ειδικό. Τα τεστ αντισωμάτων δεν γίνονται αποδεκτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.