«Σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα» ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον με περαιτέρω χαλάρωση μέτρων

Το «μεγαλύτερο βήμα» του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα», ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 17 Μαΐου θα επιτρέπεται το άνοιγμα των εσωτερικών χωρών της εστίασης και η συνάθροιση έξι ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Το όριο συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους αυξάνεται στα 30 άτομα.

Θα ανοίξουν επίσης τα ξενοδοχεία και τα μουσεία, θα επιτραπούν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα (κινηματογράφοι, θέατρα κτλ.) και συναυλιακούς χώρους με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα (έως 1.000 θεατές σε κλειστό χώρο και έως 10.000 σε ανοιχτό χώρο και μεγάλα γήπεδα), καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδότοπων.

Όλοι οι φοιτητές θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια με δύο τεστ εβδομαδιαίως, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δε θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες στο σχολείο, ενώ ο αριθμός των τακτικών επισκεπτών τροφίμων οίκων ευγηρίας θα αυξηθεί από δύο σε πέντε.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης πως από την ίδια ημέρα θα επιτρέπονται και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών και στενών φίλων, αλλά κάλεσε τους πολίτες να αναλογίζονται κάθε φορά το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα με τα οποία θέλουν να έρθουν σε στενή επαφή. «Η τήρηση απόστασης θα είναι προσωπική επιλογή» σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, καλώντας σε «προσοχή και κοινή λογική».

Σε όλες τις περιπτώσεις συνάθροισης με άτομα εκτός οικείου περιβάλλοντος θα πρέπει να τηρείται η κοινωνική απόσταση, όπως σε καταστήματα, παμπ, εστιατόρια και χώρους εργασίας.

Θα επιτρέπονται επίσης οι διανυκτερεύσεις με άτομα εκτός νοικοκυριού, θα ξαναρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις και γυμναστική σε στεγασμένους χώρους, καταργούνται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παραστούν σε κηδεία, ενώ σε γάμους, αγρυπνίες και άλλες παρόμοιες τελετές το αριθμητικό όριο αυξάνεται σε 30 προσκεκλημένους.

Από τις 17 του μήνα θα επιτρέπονται επίσης τα διεθνή ταξίδια αναψυχής με τις χώρες-προορισμούς για τους Βρετανούς να υπάγονται σε τρεις κατηγορίες ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη».

Το επόμενο, τελικό βήμα του οδικού χάρτη χαλάρωσης των περιορισμών είναι προγραμματισμένο για τις 21 Ιουνίου, όταν θα ανοίξουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, όπως τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.

Η κυβέρνηση ελπίζει δε να είναι σε θέση να καταργήσει όλους τους νομικούς περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, ενώ θα εξεταστεί η άρση της υποχρέωσης τήρησης αποστάσεων και ενδεχομένως και της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση του τελικού βήματος, λέγοντας ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα είναι σε θέση να πει περισσότερα για το μέτρο των κοινωνικών αποστάσεων.

Επεξηγώντας τη χαλάρωση των περιορισμών ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι με μία δόση του εμβολίου είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca η πιθανότητα συμπτωματικής νόσησης μειώνεται κατά 55%-70%, η πιθανότητα νοσηλείας κατά 75-85% και η πιθανότητα θανάτου κατά 75%-80%.

Με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer η πιθανότητα θανάτου μειώνεται κατά περισσότερο από 90%, πιθανώς και κατά περισσότερο από 95%.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε επίσης ότι τα κρούσματα ανησυχητικών παραλλαγών του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν σταθερά κοντά στο 5% των νέων κρουσμάτων, με μια μεγαλύτερη ανησυχία για τη διασπορά της ινδικής παραλλαγής.

Εκτίμησε πάντως ότι η ινδική παραλλαγή ίσως να μην είναι τόσο ανθεκτική στα εμβόλια όσο η νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2021 - 19:54

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand