Για τις συνομιλίες στη Γενεύη ενημέρωσε του ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τα τεκταινόμενα στην Άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στο πλαίσιο χωριστών επαφών με ομολόγους του σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτός ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προσέγγισης για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και στην αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι δεν κατέστη εφικτό η ΕΕ να είναι παρούσα στις συζητήσεις στη Γενεύη και πάλι λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την ετοιμότητα και απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - όπως διαβιβάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη - για σύγκληση μια νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στους επόμενους 2-3 μήνες, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης των ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τόσο από τους Θεσμούς όσο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, να θέσουν επιτακτικά προς την Τουρκία το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχωριστές συζητήσεις για το Κυπριακό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με ομολόγους τους.

Συγκεκριμένα, συζήτησε το Κυπριακό με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, τον ενημέρωσε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στη Γερμανία, κατά την οποία του μετέφερε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια αλλαγή βάση λύσης του Κυπριακού - της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, χώρα η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κοινό μήνυμα τόσο κατά τις επαφές του κ. Χριστοδουλίδη όσο και δια του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ήταν η ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και με την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου.

Επιπρόσθετα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενισχύοντας την προσπάθεια του και μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Στην Ιταλία παύει να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους από την 28η Ιουνίου
11:00
Κρίσιμο 48άωρο για Νταουσβίλι - ΑΠΟΕΛ (Τέθηκε εκτός πλάνων, αλλά εκκρεμεί το συμβόλαιο με την Ανόρθωση)
10:56
"Πέταξαν" στους τελικούς της Ανατολής οι Χοκς, 103-96 μέσα στη Φιλαδέλφεια
10:49
Τόκιο 2020: Δέκα χιλιάδες θεατές ή 50% της χωρητικότητας των σταδίων στους Ολυμπιακούς
10:46
Η Κολομβία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19
10:45
Κόπα Αμέρικα: Νίκη και κορυφή η Αργεντινή, έμειναν στο 1-1 η Χιλή με την Ουρουγουάη
10:43
Πρώτη Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαικής Ένωσης
10:39
Το απόλυτο Βελγίου - Ολλανδίας, οι μεγάλες προκρίσεις Δανίας και Αυστρίας και τα ζευγάρια στους "16"
10:27
Στον ανακριτή ο καθ΄ομολογίαν συζυγοκτόνος της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά
10:27
Συμπερίληψη ενδεικτικού κόστους υπηρεσιών υγείας στην ηλεκτρονική ενημέρωση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ΓεΣΥ
10:13
Με την Τζέιν Χολ Λουτ συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
10:00
Ανάσα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λόγω μεγάλου αριθμού κρατήσεων κατά το τριήμερο του κατακλυσμού
09:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand