Για τις συνομιλίες στη Γενεύη ενημέρωσε του ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τα τεκταινόμενα στην Άτυπη Διάσκεψη της Γενεύης, προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στο πλαίσιο χωριστών επαφών με ομολόγους του σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτός ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προσέγγισης για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επιμονή της Τουρκίας σε λύση δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των κοινών αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και στην αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας στην πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά την παρέμβαση του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι δεν κατέστη εφικτό η ΕΕ να είναι παρούσα στις συζητήσεις στη Γενεύη και πάλι λόγω της άρνησης της Τουρκίας.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα και την ετοιμότητα και απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - όπως διαβιβάστηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη - για σύγκληση μια νέας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στους επόμενους 2-3 μήνες, με στόχο να διερευνηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συζήτησης των ευρωπαίων ηγετών τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τόσο από τους Θεσμούς όσο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, να θέσουν επιτακτικά προς την Τουρκία το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχωριστές συζητήσεις για το Κυπριακό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων με ομολόγους τους.

Συγκεκριμένα, συζήτησε το Κυπριακό με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, τον ενημέρωσε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στη Γερμανία, κατά την οποία του μετέφερε τη θέση της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια αλλαγή βάση λύσης του Κυπριακού - της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, χώρα η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κοινό μήνυμα τόσο κατά τις επαφές του κ. Χριστοδουλίδη όσο και δια του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ήταν η ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και με την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου.

Επιπρόσθετα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη και ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενισχύοντας την προσπάθεια του και μεταφέροντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.