Έκκληση Γιολίτη για προστασία της Κύπρου από τον εφιάλτη των πυρκαγιών (Bίντεο)

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, κηρύττοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας κάλεσε όλους, να εργαστούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο ζήλο, όπως πάντα, για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στον τόπο μας.

Η κ. Γιολίτη μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Εβδομάδας Εκστρατείας Πυρασφάλειας που συνδιοργανώνουν για 20η συνεχόμενη χρονιά, η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου με σύνθημα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν στάχτη» από τις 10 μέχρι και τις 16 Μαΐου 2021.

Στόχος της είναι η ενημέρωση της κοινωνίας και η ανάπτυξη συνείδησης πρόληψης, αναφορικά με την πυρασφάλεια, και την προστασία της περιουσίας, του περιβάλλοντος και, πάνω απ’ όλα, της ζωής.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της Εβδομάδας Πυρασφάλειας, η κ. Γιολίτη είπε πως αυτή ξεκινά φέτος με έναν διαφορετικό τρόπο, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

«Η εβδομάδα αυτή έχει πια καθιερωθεί ως η ετήσια εκστρατεία διαφώτισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυροπροστασία και έχει ως στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά κινδύνους από τις πυρκαγιές, τόσο σε αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο. Ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η μέριμνα για την προστασία της φύσης από καταστροφικές πυρκαγιές, είναι ζήτημα ουσιώδους σημασίας για την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση και ως εκ τούτου τα μέτρα πυροπροστασίας αποτελούν ευθύνη όλων μας», είπε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε η Υπουργός, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της και στο πλαίσιο της πολιτικής για βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης και τη μείωση των ζημιών, ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, όσο και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε, έχει κατατεθεί στη Βουλή από το 2018 νομοσχέδιο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών πυροσβεστών, την εκπαίδευση, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων. Παράλληλα, μόλις πρόσφατα έχει ψηφιστεί ο Νόμος για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισήμανε, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς θα δώσει αναμφισβήτητα περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της Πυροσβεστικής και των στρατηγικών στόχων της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξήγησε, θα μπορεί τώρα, λειτουργώντας με πλήρη αυτονομία, να καταστεί πιο λειτουργική, ευέλικτη και αποτελεσματική στον πολυδιάστατο της ρόλο.

Περαιτέρω, είπε η κ. Γιολίτη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση των υποδομών πυρόσβεσης και προωθείται η ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών για κάλυψη τόσο των αστικών περιοχών, όσο και περιοχών της υπαίθρου.

«Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανέγερση των δύο σταθμών στην Πάχνα και στις Κιβήδες, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διεργασίες ανεύρεσης τεμαχίου για ανέγερση νέων σταθμών στο Πισσούρι, την Επταγώνια και τον Πεδουλά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διασπορά των πυροσβεστικών μας δυνάμεων ανά το παγκύπριο, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε περιπτώσεις πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Επίσης, συνέχισε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα για σκοπούς υποβοήθησης του έργου της. Ειδικότερα, έχουμε προχωρήσει με την πρόσληψη εργατών αορίστου χρόνου, ενώ στο πλαίσιο των προσλήψεων που έγιναν πρόσφατα στην Αστυνομία, έχουν ενταχθεί στο σώμα 26 νέοι πυροσβέστες. Σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα, πρόσθεσε, για φέτος θα έχουμε στη διάθεση μας συνολικά εννιά πτητικά μέσα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούνται για τις ανάγκες πυρόσβεσης.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και δεν αρκούν τα μέσα και ο σχεδιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εθελοντική συμμετοχή. Μόνο με μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον αγώνα με την πύρινη λαίλαπα», συμπλήρωσε.

Ο ανθρώπινος παράγοντας η κύρια αιτία

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου στον δικό του χαιρετισμό επεσήμανε πως είναι αποδεδειγμένο ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.

«Από το λάθος ενός δευτερολέπτου μπορούν να χαθούν ζωές, εδαφικές εκτάσεις να γίνουν παρανάλωμα του πυρός, περιουσίες να μετατραπούν σε στάχτες, κόποι και μόχθοι μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμιστούν. Οι προληπτικές μας ενέργειες στρέφονται, αναπόφευκτα, προς την ενημέρωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, με σκοπό την αφύπνιση και την αλλαγή νοοτροπίας∙ με σκοπό να εμπεδωθεί στον καθένα από εμάς ότι περιφρουρούμε και προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και καταδικάζουμε όλους όσοι δρουν επικίνδυνα σε βάρος αυτού και κατ’ επέκταση του ίδιου του κοινωνικού συνόλου. Το διακύβευμα είναι η συμμετοχή. Συμμετέχουμε όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην προστασία και στην ομαλή συμβίωση με τη φύση», σημείωσε. 

Ανέφερε ότι καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ως τα πλέον αρμόδια και καταρτισμένα άτομα της Αστυνομίας στο θέμα της πυρασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, εξήγησε, ένεκα των υφιστάμενων μέτρων στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, οι δράσεις μας θα περιοριστούν στην προβολή διαφωτιστικού και πληροφοριακού υλικού μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το έργο των πυροσβεστών, σημείωσε, πέραν από την ουσιαστική ανθρωπιστική του διάσταση, αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης και παράγοντα σταθερότητας για τη σημαίνουσα για την εποχή μας κρατική οικονομία.

Αυτή η πολυσύνθετη αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά σήμερα που οι κίνδυνοι, που υπονομεύουν την ομαλή ροή της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, είναι ιδιαίτερα πρωτόγνωροι.

«Ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεχείς κλιματολογικές αλλαγές, τεχνολογικά και βιομηχανικά ατυχήματα, συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου, όπου οι πυροσβέστες καλούνται, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πλήττουν το νησί μας, δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο με επάρκεια ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αυξημένες κλήσεις των συμπολιτών μας για παροχή βοήθειας», πρόσθεσε.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, συμπλήρωσε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία τολμά να προχωρήσει σε αλλαγές αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική, βελτιώνοντας την παροχή των υπηρεσιών της προς τον κύπριο πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ- ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2021 - 14:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.