Covid-19: Το 60% των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί, παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έπειτα από 6 μήνες

Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας της Covid-19 «εξακολουθούν να παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση», συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή, δείχνει γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.

Ένα τέταρτο εξ αυτών παρουσιάζουν «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθούν και πάλι», συμπεραίνουν οι εργασίες αυτές του Inserm, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ομάδα 1.137 ασθενών που δημιουργήθηκε για να παρακολουθηθούν οι ασθενείς της Covid μετά τη νοσηλεία τους.

«Μια σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για Covid-19.

Οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και την μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων». Στην πραγματικότητα η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση «είναι πιο συχνή σ' εκείνους στους οποίους η ασθένεια Covid-19 απαίτησε παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».

Η μελέτη υπογραμμίζει τέλος ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζονται σε μια περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2021 - 16:36

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.