Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν 3ήμερη εκεχειρία για τη γιορτή Έιντ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι κηρύσσουν τριήμερη κατάπαυση του πυρός επ’ ευκαιρία της Έιντ αλ Φιτρ, μουσουλμανικής εορτής αυτήν την εβδομάδα, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, δύο ημέρες μετά την επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν εβδομήντα ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους μαθήτριες, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση επέρριψε στους ισλαμιστές αντάρτες.

«Διατάσσονται όλοι οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’) του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (ΙΕΑ, έτσι αποκαλούσαν οι Ταλιμπάν τη χώρα όταν την κυβερνούσαν, από το 1995 ως το 2001) να αναστείλουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του εχθρού από την πρώτη ως την τρίτη ημέρα του Έιντ», γιορτής η ημερομηνία της οποίας ορίζεται με βάση τη θέση του φεγγαριού και φέτος αναμένεται να αρχίσει είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

«Όμως, αν ο εχθρός εξαπολύσει επίθεση εναντίον σας αυτές τις ημέρες, να είσαστε έτοιμοι να αμυνθείτε, να υπερασπιστείτε με σθένος τους εαυτούς σας και τα εδάφη σας», συνεχίζει η ανακοίνωση των ανταρτών.

Η εκεχειρία αναγγέλθηκε δύο ημέρες μετά την πιο πολυαίμακτη επίθεση της τελευταίας χρονιάς στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, με στόχο σχολείο θηλέων.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στον χώρο του σχολικού ιδρύματος, σε συνοικία όπου κατοικούν κυρίως σιίτες Χαζάροι, εθνότητα που γίνεται συχνά στόχος σουνιτών εξτρεμιστών, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ. Σχεδόν 70 άνθρωποι, κυρίως μαθήτριες λυκείου, έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 160 άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν κατηγορηματικά πως ενέχονται στην επίθεση αυτή, που διαπράχθηκε με φόντο τη συνεχιζόμενη αποχώρηση των 2.500 τελευταίων στρατιωτικών των ΗΠΑ που απέμεναν στη χώρα της Ασίας έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν πέρυσι ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν δεν έχουν σημειώσει καμία απτή πρόοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.