Ανήμερα της Αναστάσεως, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής (Φώτος + Βίντεο)

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κύπριος Ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής.

Ο Μιχάλης Πασιαρδής γεννήθηκε στο Τσέρι το 1941. Υπήρξε απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Λειτουργός προγραμμάτων στο ραδιόφωνο του Ρ.Ι.Κ, από όπου αφυπηρέτησε το 2001.

Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και το θέατρο. Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ποιητές της γενιάς μετά την Ανεξαρτησία. Ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε πολλά έντυπα και περιελήφθησαν σε συλλογές, ενώ αρκετά από αυτά μελοποιήθηκαν από διάφορους μουσικοσυνθέτες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ2.jpg

Έγραψε ποίηση και θέατρο τόσο στην δημοτική όσο και στην κυπριακή διάλεκτο. Κάποιες από τις ποιητικές του συλλογές αποτελούν:

«Ποιήματα» (1962),

«Ο δρόμος της ποίησης» (1959-1969),

«Πέντε κύκλοι» (1981),

«Ερημίων ο Στυλίτης» (1981),

«Πάροδος» (1983),

«Συμβάντα» (1984).

Γνωστά θεατρικά του έργα είναι:

«Η Γιαλλουρού» (1961),

«Το Νερόν του Δρόπη» (1968),

«Στα Χώματα της Μεσαρκάς» (1970),

«Ο Θησέας στην κοιλιά του Μινώταυρου» (1973) κ.α.

Τα θεατρικά του έργα είτε μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο είτε ανεβάστηκαν στη σκηνή.

Ο Πασιαρδής είχε δεχθεί αρκετές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας για την ποιητική του συλλογή «Διαστάσεις» και το βραβείο Αριστείου και Γραμμάτων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ3.jpg

Το 2016 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο του ΘΟΚ για τη μεγάλη του προσφορά στο κυπριακό θέατρο. Πρόσφατα οι εκδόσεις Αιγαίον και το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα» τίμησαν τον ποιητή παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο «Τα τετράστιχα».

Άνθρωπος σεμνός που ξεχωρίζει για το ήθος του διακρίνεται για την απέραντη αγάπη του για την πατρίδα. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η Κύπρος είναι ο τόπος και το μπαλκόνι της Ευρώπης, όπου εισέπραττε από την Ανατολή όλα τα πολιτισμικά στοιχεία αθόρυβα τα επεξεργαζόταν και τα παρέδιδε στη Δύση ως λόγο, ως έννοιες κλασσικά διατυπωμένες».

Εσύ δεν λες τίποτα

μα εγώ θα σου πω γι’ αυτό το νησί

που ήταν όνειρο χτες και θυμάρι κι αμίαντο

και σήμερα ποτάμι οδύνης

(Εσύ δεν λες τίποτα, Από τη συλλογή «Ο δρόμος της ποίησης Β’» 1976)

Τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους ποιητές του νησιού. Με το ποίημα του «Εσύ δεν λες τίποτα» ο Μιχάλης Πασιαρδής αποδίδει με ένταση την οδύνη και την οργή για τα γεγονότα της εισβολής του 1974 θίγοντας κυρίως την αδιαφορία και τον εφησυχασμό της ανθρωπότητας στα όσα δραματικά διαδραματίζονται στο νησί.

Η ποίηση για τον Πασιαρδή λειτουργεί λυτρωτικά και παρηγορητικά ως προς τον πόνο για τα διαδραματιζόμενα. Άλλωστε ολόκληρη η ποίηση του χαρακτηρίζεται από πλούσιο συναίσθημα, ειλικρινή συγκίνηση και λυρισμό. Όπως ο ίδιος δηλώνει «Ο πόνος είναι μια πηγή εμπνεύσεως και γραφής(…)Αν δεν είναι ευαίσθητος κανείς, δεν υπάρχει» (Πηγή:Εφημερίδα Φιλελεύθερος).

«Πρέπει να υπάρξει μια κάθετη φανέρωση θαύματος για να βρεθεί μια μόνιμη, ειρηνική και αρμονική λύση στην Κύπρο», λέει σε συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολυβραβευμένος Κύπριος ποιητής , Μιχάλης Πασιαρδής.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2021 - 22:24

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.