ΥΠΠΑΝ: Πρακτικά ανεφάρμοστη η εισήγηση των ειδικών για αναθεώρηση πρωτοκόλλου κρουσμάτων

Η εισήγηση των ειδικών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σχετικά με αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου και την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19, είναι δυστυχώς πρακτικά ανεφάρμοστη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, προσθέτει ότι "η εισήγηση όμως των ειδικών, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σχετικά με αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου και την αντιμετώπιση περιστατικών COVID, είναι δυστυχώς πρακτικά ανεφάρμοστη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός".

Ο κανόνας αναστολής της φοίτησης με φυσική παρουσία ακόμα και σε σχολεία που δεν βρίσκονται σε επιβαρυμένη περιοχή, εφόσον σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσιαστούν τρία κρούσματα, θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αναστολή της φοίτησης σε μεγάλο αριθμό σχολείων, συνεχίζει το Υπουργείο.

"Η πρόταση αυτή, στη βάση των στατιστικών στοιχείων, θα είχε ως συνέπεια να διακόπτεται καθημερινά η φοίτηση με φυσική παρουσία σε σημαντικό αριθμό σχολείων, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 15-20 ημερών να οδηγηθούν σχεδόν όλα ή και όλα τα σχολεία σε φοίτηση εξ αποστάσεως. Εξάλλου, προκύπτει και το ορατό ενδεχόμενο σχολεία που θα επαναλειτουργούσαν με φυσική παρουσία μετά από αναστολή, να έπρεπε σε μερικές μέρες να προχωρούν ξανά σε αναστολή", σημειώνει το Υπουργείο.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο ΥΠΠΑΝ, μόνο στην περίοδο μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου θα έπρεπε να ανασταλεί η φυσική παρουσία σε 62 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε επιπρόσθετα άλλες τουλάχιστον 300 τάξεις σε άλλα σχολεία. Εάν προβληθεί μια ανάλογη τάση σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τότε τα περισσότερα σχολεία θα αναστείλουν τη φυσική παρουσία των παιδιών, συνεχίζει.

Προσθέτει ότι "εάν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια που επιβάλλει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων με φοίτηση με φυσική παρουσία, θα ήταν καλά να κάνουν μια ανάλογη εισήγηση για να εξετασθεί. Η συγκεκριμένη εισήγηση που κατατέθηκε οδηγεί όμως σε ανάλογο αποτέλεσμα χωρίς να μπορεί να τύχει οποιουδήποτε προγραμματισμού ή και διαχείρισης τόσο των σχολείων όσο και των αναγκών για εξ αποστάσεως εκπαίδευση".

"Η μη προγραμματισμένη και απρόβλεπτη αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία σε συνεχώς διαφοροποιούμενες ομάδες μαθητών/-τριών δεν δίνει τη δυνατότητα να οργανωθεί και να διεξάγεται ούτε και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ειδικά μάλιστα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα ως προς την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς σε λύκεια/τεχνικές σχολές, αλλά και σημαντικά πρόσθετα ζητήματα στο γυμνασιακά κύκλο που ήδη βρισκόταν πλήρως σε εξ αποστάσεως λειτουργία για διάστημα περίπου τριών μηνών", αναφέρει το Υπουργείο.

Εξάλλου, προσθέτει, τόσο τις διευθύνσεις των σχολείων μας όσο και το ΥΠΠΑΝ γενικότερα απασχολεί διαρκώς η καθημερινότητα μέσα στην οποία μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν εξ αποστάσεως για σκοπούς υγειονομικής προστασίας ή πρόληψης, ταυτόχρονα κινούνται και συναντώνται ομαδικά σε άλλους χώρους αναψυχής ή άλλων δραστηριοτήτων.

Τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο και τις σχετικές οδηγίες, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Απριλίου 2021 - 17:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.