Προκηρύχθηκε σχέδιο χορηγιών €1,65 εκατ. για επενδύσεις σε οινοποιητικές επιχειρήσεις

Νέο σχέδιο χορηγιών συνολικής δαπάνης €1,65 εκατ. για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, προκήρυξε σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από σήμερα 8 Απριλίου 2021 μέχρι τις 2 Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, ως αρμόδια για την υλοποίηση του μέτρου που αφορά τις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα, μέσα από το νέο σχέδιο χορηγιών στοχεύει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιητικών επιχειρήσεων, στην προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Δικαιούχοι του σχεδίου χορηγιών, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, είναι τόσο τα υφιστάμενα, όσο και τα νέα οινοποιεία. Η ένταση των ενισχύσεων κυμαίνεται από 15 έως 40% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ωστόσο για όσες συμφωνίες δημόσιας ενίσχυσης υπογραφούν μέχρι 15.10.2021 το ποσοστό της χορηγίας θα φθάνει το 50% επί των επιλέξιμων δαπανών.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μέτρου, χρηματοδοτήσεις ύψους πέραν των €13,5 εκατ. προς όφελος 40 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 11 νέα οινοποιεία.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου, Χρίστος Φωτιάδης, δήλωσε πως η νέα προκήρυξη του σχεδίου θα βοηθήσει τις οινοποιητικές μονάδες να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέσω της περαιτέρω τεχνολογικής αναβάθμισης της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και της βελτίωσης ή και επέκτασης των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.

Οι ενισχύσεις είναι σημαντικές, πρόσθεσε, σε μία δύσκολη περίοδο για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω των δυσχερειών που προκλήθηκαν από την πανδημία. «Οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Μέτρου, έχουν συμβάλει καθοριστικά», επεσήμανε ο κ. Φωτιάδης, «στη βελτίωση του κυπριακού κρασιού ώστε αυτό να στέκεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δίπλα στα κρασιά χωρών με μεγάλη παράδοση στον τομέα».

Το Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Αιτητών του Σχεδίου έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, meci.gov.cy.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για ενημέρωση των οινοποιητικών μονάδων για το Σχέδιο Χορηγιών, καθώς επίσης και για το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Απριλίου 2021 - 15:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand