Kατά 17% αυξήθηκε η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο το 2020

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι, με τις πυρκαγιές και την υλοτομία να προκαλούν εξαφάνιση των δασικών περιοχών στο μέγεθος του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με νέα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Η απώλεια πρωτογενούς δάσους, ανέπαφου δηλαδή δάσους για πρώτη φορά έφτασε σε υψηλά επίπεδα για τρίτη φορά από το 2000, φτάνοντας τα 2,3 εκατομμύρια εκτάρια (5,6 εκατομμύρια στρέμματα) στις εννέα χώρες που εκτείνονται κοντά στον Αμαζόνιο.

Ο Matt Finer, ο οποίος ηγείται ενός έργου δορυφορικής παρακολούθησης του Αμαζονίου που ονομάζεται MAAP για λογαριασμό της Amazon Conservation, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε πως το 2020 που ήταν το έτος της πανδημίας αποδείχθηκε τρομακτικό έτος για τον Αμαζόνιο. Σε έκθεση της  Amazon Conservation αναφέρεται ότι η Βολιβία, ο Ισημερινός και το Περού κατέγραψαν ιστορικά υψηλά επίπεδα αποψίλωσης, ενώ η Βραζιλία είχε «άλλη μια κακή χρονιά», χάνοντας πάνω από 1,5 εκατομμύρια εκτάρια πρωτογενούς δάσους.

Μετά τη Βραζιλία, οι χώρες με την υψηλότερη πρωταρχική απώλεια δασών στο Αμαζόνιο το 2020 ήταν η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία, η οποία υπέστη τη δεύτερη υψηλότερη απώλεια, ακολουθούμενη από τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, σύμφωνα με την έκθεση που βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων που επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Άλλες αιτίες αποψίλωσης είναι επίσης η εκτροφή βοοειδών και η γεωργία. Στη Βραζιλία, η αποψίλωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο δάσος που μετατράπηκε σε βοσκότοπους βοοειδών, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση δείχνει ότι τα μεγαλύτερα σημεία αποψίλωσης στον Αμαζόνιο βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Βολιβία, όπου οι πυρκαγιές ξέσπασαν στα ξηρότερα δάση Chiquitano και Chaco. Πολλοί Βολιβιανοί χρησιμοποιούν τακτικές κοπής και καψίματος για να καθαρίσουν τη γη για βοοειδή ή παραγωγή σόγιας, και οι πυρκαγιές ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους.

Σε τμήματα του Περουβιανού Αμαζονίου, η αποψίλωση των δασών λόγω παράνομης εξόρυξης χρυσού μειώθηκε εξαιτίας αποτελεσματικής κυβερνητικής δράσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Απριλίου 2021 - 11:07

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Μαΐου
Βέλγιο: Δρομολογείται η χρήση «coronapass» για την πρόσβαση σε ευρείας κλίμακας εκδηλώσεις
17:39
Συνηθισμένο να γίνονται παρεμβάσεις για πολιτογραφήσεις είπε η Άννυ Σιακαλή στην Ερευνητική
17:32
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 11 Μαΐου 2021
17:15
'Ανοιξε για τα καλά η πόρτα εξόδου στην ΑΕΚ - προς αποχώρηση οι Σπόλιαριτς, Αντωνιάδης, Ιωάννου και Νάντο
17:11
Δένδιας: Η Πενταμερής κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της τ/κ και τουρκικής αδιαλλαξίας
17:09
Τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid παραμένουν στο αίμα επί τουλάχιστον οκτώ μήνες έπειτα από την μόλυνση
17:00
ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το "Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό"
16:49
Ιταλικό αλιευτικό εμβολίστηκε από τουρκικά ψαράδικα Β.Α. της Κύπρου, γράφει η 'La Repubblica'
16:34
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν υπέρ Παλαιστινίων, εναντίον του Ισραήλ
16:26
Επιστρέφει τον Αύγουστο το φεστιβάλ κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι
16:13
Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει η ΠΟΒΕΚ
16:06
Διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά του Ισραήλ με συνθήματα "τρομοκράτης Ισραήλ"
15:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand