Συνάντηση Υπ. Εσωτερικών με τον Περιφερειακό Διευθυντή της FRONTEX

Την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής του συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής με τον Περιφερειακό Διευθυντή της FRONTEX κ. Γρηγόρη Αποστόλου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειακό Διευθυντή σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι η Κύπρος κατέχει την ανεπιθύμητη πρωτιά στις αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με τα λοιπά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι υποκινούμενες εισροές από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, χαρακτηρίζοντας την πράσινη γραμμή ως την «αχίλλειο πτέρνα» των παράτυπων αφίξεων. Σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει ραγδαία αύξηση των αφίξεων αυτή την περίοδο φτάνοντας στις 1216 μόνο για τον μήνα Μάρτιο.

Ο κ. Νουρής είπε πως, παρά τη σαφέστατη βελτίωση στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, εκκρεμούν ακόμα τα αιτήματα σχεδόν 19,000 ατόμων.

Ως εκ τούτου, ο κ. Νουρής ζήτησε τη συνδρομή της FRONTEX για την ουσιαστική ενίσχυση του Γραφείου Επιστροφών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητά του.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής της FRONTEX σημείωσε ότι η συνεργασία του Οργανισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί και τόνισε τη γεωμετρική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες ασύλου. Σημείωσε δε ότι μεγάλα άλματα έχουν γίνει, πέραν από τις αναγκαστικές, και στις εθελούσιες επιστροφές.

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε τη διαθεσιμότητά της FRONTEX για περαιτέρω στήριξη και χρηματοδότηση επιστροφών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με ειδικούς εμπειρογνώμονες ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που η Κύπρος αντιμετωπίζει.

Τέλος συμφωνήθηκε η διευθέτηση τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροχοδρόμησης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος επιστροφών.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 16:23

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση για πρωτοφανή ρωσοφοβία
21:53
Συμφωνία TotalEnergies - Qatar Energy για εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου
21:44
Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία
21:00
Πάνω από 730 οι συλλήψεις στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης
20:24
Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ, βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της «Στη Φωλιά του Κούκου»
19:55
Αναβλήθηκε και πάλι η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1 για τη Σελήνη
19:47
Θετική και εύστοχη για τη ΔΗΠΑ η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:25
ΕΛΑΜ: "Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η επιμονή του ΠτΔ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία"
19:10
Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου επηρεάζει οκτώ πτήσεις
19:01
Ραϊσί: "Θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα όσοι αντιτίθενται στην ασφάλεια του Ιράν"
18:53
Ρωσία: Δεκαετής κάθειρξη σε λιποτάκτες ή όσους αρνούνται να πολεμήσουν
18:40
Το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν Νίκος Αναστασιάδης και Ντέιβιντ Χάρις στη Νέα Υόρκη
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand