Συνάντηση Υπ. Εσωτερικών με τον Περιφερειακό Διευθυντή της FRONTEX

Την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής του συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής με τον Περιφερειακό Διευθυντή της FRONTEX κ. Γρηγόρη Αποστόλου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειακό Διευθυντή σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι η Κύπρος κατέχει την ανεπιθύμητη πρωτιά στις αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με τα λοιπά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι υποκινούμενες εισροές από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, χαρακτηρίζοντας την πράσινη γραμμή ως την «αχίλλειο πτέρνα» των παράτυπων αφίξεων. Σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει ραγδαία αύξηση των αφίξεων αυτή την περίοδο φτάνοντας στις 1216 μόνο για τον μήνα Μάρτιο.

Ο κ. Νουρής είπε πως, παρά τη σαφέστατη βελτίωση στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, εκκρεμούν ακόμα τα αιτήματα σχεδόν 19,000 ατόμων.

Ως εκ τούτου, ο κ. Νουρής ζήτησε τη συνδρομή της FRONTEX για την ουσιαστική ενίσχυση του Γραφείου Επιστροφών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητά του.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής της FRONTEX σημείωσε ότι η συνεργασία του Οργανισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί και τόνισε τη γεωμετρική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες ασύλου. Σημείωσε δε ότι μεγάλα άλματα έχουν γίνει, πέραν από τις αναγκαστικές, και στις εθελούσιες επιστροφές.

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε τη διαθεσιμότητά της FRONTEX για περαιτέρω στήριξη και χρηματοδότηση επιστροφών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με ειδικούς εμπειρογνώμονες ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που η Κύπρος αντιμετωπίζει.

Τέλος συμφωνήθηκε η διευθέτηση τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροχοδρόμησης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος επιστροφών.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021 - 16:23

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Κλειστή η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου
11:31
Λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021
11:25
Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία, θα μοιάζει με τέλος πολέμου
11:03
Δίπλα στην Εθνική μας ομάδα στίβου η Ομόνοια – Σήκωσαν πανό Μπεργκ και παίκτες
10:51
Ικανοποίηση για την υπερψήφιση του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ
10:49
Ανακοίνωσε κρούσμα κορονοϊού η Δόξα
10:36
Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα της Ουκρανίας
10:30
«Αδικαίωτοι και παραγνωρισμένοι» αισθάνονται ότι παραμένουν οι αιχμάλωτοι πολέμου
10:28
5άστερη Νάπολι, ονειρεύεται ... τα αστέρια του Τσ.Λιγκ - Στο "Χ" Ρόμα και Αταλάντα
10:11
Ολοταχώς για Τσάμπιονς Λιγκ η εκπληκτική Λέστερ - "Καθάρισε" με 3άρα και την Γουέστ Μπρομ
10:05
Το υπ. Υγείας επιταχύνει το εμβολιαστικό πλάνο για την ηλικία των 30 και άνω ... μόνο όμως με AstraZeneca
10:00
Σωφρόνης : «Δεν είμαι οπαδός του Απόλλωνα, είμαι προπονητής, του αξίζει το πρωτάθλημα»
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand